Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, August 4, 2014

Aidilfitri & almost-lost-ipad's story

Assalammualaikum

Seminggu bercuti raya, tak puas rasenya. This was my first time apply annual leave. Walaupun bercuti raya tapi masih diganggu dengan email's notification dari tempat kerja. Episod shopping raya  entry yang lepas rupanya belum habis. On last ramadhan, husband ajak beli baju anak-anak. He got bonus rupanya, teringin nak beli baju yang cantik-cantik untuk Naim.



We went to Poney, macam biasalah perempuan kalau nampak sale je mesti nak beli.But this time husband the one who got excited.

Mintak husband belanjer kasut raya, hadiah harijadi in advanced.

Pagi raya, bermula lah marathon rumah ke rumah..

Us...first Syawal

Tahun ni pening kepala juga memikirkan nak deko rumah kampung. Nak buat lebih-lebih bukan rumah sendiri. So kena lah ikut selera emak.

Ada yang sponsor sofa baru

Tv lama masih elok, there is no flat screen or LCD type of television in my house.



Orkid murah, satu tangkai baru rm3.90

frame putih...beli kat bangla Nilai 3, just around rm10-rm15.



 Raya ke-7, kami celebrate birthday me,husband and my sister at Alamanda. Just having simple lunch at Secret Recipe.

Cerita kurang enak raya ke-6. Husband almost lost his ipad kat satu restaurant ayam penyet at Nilai.Kami lunch around 2 pm...balik rumah and around 5 pm something he realized his ipad lost. Kami bergegas ke restaurant tu semula and benda pertama kami check is the CCTV.Kalau betul berfungsi, should be nothing to worry. Kami tanya cashier, and he told us to wait. Yes,the cashier admit that they found some customer's stuff left on the table but one of the waiter refused to tell us. "Abang tinggal phone number, abang pergi jalan-jalan kejap nanti kami call sebab kami pun tak pasti".My husband apa lagi, macam nak naik angin lah. "Rumah saya bukan dekat nak ulang alik nak jalan-jalan sana sini". Then they said they will call their friend who kept the ipad. Katenya kawan diorang yang jumpa ipad tu baru je balik rumah. So what the fish kan barang customer sesuka hati nak bawak balik rumah.Simpan jela kat premis kedai tu.My husband smoking kat luar kedai and tunggu budak tu datang bawak ipad. Sepanjang menunggu tu i'm quite afraid especially tengok lengan husband sambil pegang rokok dah macam ready nak belasah orang, sambil tu dia cakap "kalau silap sikit memang aku heret pegi balai"..Until around 7.30 pm, kami tunggu dan akhirnya bukan budak tu yang sampai..he told somebody else to send the ipad and terus pergi macamtu je. The waiter asked my husband to check the ipad. Once my husband open the cover, the ipad already switched off. Macam ada gaya nak kena jual dah tu. My husband said "ni apsal dah off ni. Ko duduk serumah ke dengan budak yang anta ipad tadi tu?" Cashier tu pun cakap dia tak kenal pun sapa yang hantar tu. ..After checked, we thanked the cashier and the waiter for helping us. "Berapa ringgit air ni dik".."Takpelah bang, kami bagi free".

Kejadian ni sebenarnya memang betul-betul buat husband trauma sebab dia sayang benau ipad tu. I said to him..this is the most precious birthday present you ever had. Allah bagi kita keinsafan untuk sentiasa beringat. Dah penat penat kumpul duit beli ipad, so jagalah elok-elok..jangan leka. Ye dok?..

Sekian..my Aidilfitri story..Babai...




No comments:

Post a Comment