Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, September 16, 2014

Kangaroo, we will come =)

Assalammualaikum,


Terkejar-kejar mencari masa nak update blog. Seems like office hour bukan lagi waktu yang sesuai nak update blog. Tomorrow and the next day i got training with Leed's staff. All of them are coming from UK, nak bagi training untuk semua lecturer . So memang confirm-confirm esok busy.

Insyaallah next month i will travel to Sydney for a few days, melawat abang sulung kat sana. Since he almost finish his Phd this year Insyaallah, rugi rasanya kalau kami tak menjenguk ke sana sementara dapat penginapan & makanan free.. Since ada lagi masa around sebulan, saya gunakan waktu ini untuk prepare all the lists. Risau juga rasanya pasal imigresen ni sebab kita bayar ptptn pun berlubang2..  =)


List yang ada setakat ini


Hari Khamis lepas, saya ambil cuti sehari just untuk buat passport myself, emak & naim..Saya decide nak ke Imigresen cawangan Banting, dengar katanya cepat & tak ramai orang. Memang betul rupanya, kaunter tak banyak, just ada 4 kaunter. 1 kaunter servis pertanyaan, 1 kaunter bayaran, 2 lagi untuk urusan passport..Walaupun ada lebih kurang 5 orang before saya waktu itu, kami baru saja nak duduk and sedut air kotak 2-3 kali, nombor sudah dipanggil. Just around 30 minutes passport kami bertiga dah siap.



Untuk yang first time buat passport, orang dewasa just sediakan photostat ic. Gambar orang dewasa, shoot on the spot dekat kaunter. Only babies kena sediakan gambar dari kedai. After finish, we jalan-jalan survey long sleeve and cardigan. My brother pesan tak payah beli beli baju sejuk, or pakai trench coat. Over katanyerrrr..pakai je baju-baju sejuk diorang kat Sydney.Lagipun kami datang nanti musim bunga, suhu just nice. Alhamdulillah, done passport!!

Tak best, aku buat lagi 20 kali sedap


Semua orang duduk kat kerusi, Naim mengada nak duduk dalam troli 99speedmart

On weekend, saja-saja ke Jusco, tengok apa yang boleh dibeli. Dapat grab sehelai cardigan & blouse labuh kat Tized. Murah Kebabooom u ols !!



And Today, 16 September, malas nak ke mana-mana. Just duduk rumah..siapkan assignment students, dah berbuih mulut berjanji nak release assignment, last minute jugak baru jadi =)


Sangat-sangat busy dengan nak menyiapkan order cookies from husband's officemate, dengan naim yang payah nak tidur seharian, dengan kain yang berlonggok belum dilipat & digantung, plus emak malas nak masak..so i have to take in-charge the kitchen =)


Simple daging kisar Ramly, kepal-kepal and tumis dengan cili





Alhamdulillah, dapat buat satu persatu..now anak dah tidur, husband berehat..and me yang penting dapat update blog..Babai all!









Wednesday, September 3, 2014

Farm di celah-celah city


Alhamdulillah, cuti merdeka yang lepas dapat spend quality time dengan family..Seminggu dua lepas asyik busy baking cookies. Untuk cuti ni, awal-awal tu adalah jealous jugak sebab tak dapat join husband's friends & their wives ke Cameron. But it's okay, we have planned a fun trip for the kids. This time we went to Farm in the city, Sri Kembangan. Around 30 minutes from my house. Kami pergi time tengahari panas buta, sampai-sampai terus pergi gift shop & beli topi. Tiket is rm30 dewasa with Mykad. Kids under 90 cm is free.Unexpected, di celah-celah deret bangunan konkrit, suddenly ada hidden zoo!..memang sesuai dengan nama dia, "Farm in the City" .



Mostly haiwan kat sini bebas disentuh, plus ada staff/pekerja yang berjaga di situ. Boleh lah nak belai-belai & bagi makanan. Except ular semua dalam sangkar. Cuma ada satu-dua species ular saja yang diorang letak public. 







Naim nangis sebab papa marah, 'jangan tonyoh kepala anak ayam tu'

Pujuk balik






Longkang Fishing, kat sini semua orang bebas nak tangkap ikan dalam longkang. They provide us jaring ikan & small baldi. Sinki & sabun also provided untuk cuci tangan dekat area tu.Toilet also is everywhere.





Kelakar juga time ni, we tried to feed him, but suddenly dia gigit seluar husband.


Sebelum balik, kita bergambar buat kenang-kenangan =)




Emak, Sis and me =)
Ole-ole untuk abah, kami beli satu lagi topi khas untuk abah berkebun..hehe

Bulan September & Oktober nampaknya banyak public holiday. So bulan ni nak kena berjimat sikit & plan the best for the family!