Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, September 16, 2014

Kangaroo, we will come =)

Assalammualaikum,


Terkejar-kejar mencari masa nak update blog. Seems like office hour bukan lagi waktu yang sesuai nak update blog. Tomorrow and the next day i got training with Leed's staff. All of them are coming from UK, nak bagi training untuk semua lecturer . So memang confirm-confirm esok busy.

Insyaallah next month i will travel to Sydney for a few days, melawat abang sulung kat sana. Since he almost finish his Phd this year Insyaallah, rugi rasanya kalau kami tak menjenguk ke sana sementara dapat penginapan & makanan free.. Since ada lagi masa around sebulan, saya gunakan waktu ini untuk prepare all the lists. Risau juga rasanya pasal imigresen ni sebab kita bayar ptptn pun berlubang2..  =)


List yang ada setakat ini


Hari Khamis lepas, saya ambil cuti sehari just untuk buat passport myself, emak & naim..Saya decide nak ke Imigresen cawangan Banting, dengar katanya cepat & tak ramai orang. Memang betul rupanya, kaunter tak banyak, just ada 4 kaunter. 1 kaunter servis pertanyaan, 1 kaunter bayaran, 2 lagi untuk urusan passport..Walaupun ada lebih kurang 5 orang before saya waktu itu, kami baru saja nak duduk and sedut air kotak 2-3 kali, nombor sudah dipanggil. Just around 30 minutes passport kami bertiga dah siap.



Untuk yang first time buat passport, orang dewasa just sediakan photostat ic. Gambar orang dewasa, shoot on the spot dekat kaunter. Only babies kena sediakan gambar dari kedai. After finish, we jalan-jalan survey long sleeve and cardigan. My brother pesan tak payah beli beli baju sejuk, or pakai trench coat. Over katanyerrrr..pakai je baju-baju sejuk diorang kat Sydney.Lagipun kami datang nanti musim bunga, suhu just nice. Alhamdulillah, done passport!!

Tak best, aku buat lagi 20 kali sedap


Semua orang duduk kat kerusi, Naim mengada nak duduk dalam troli 99speedmart

On weekend, saja-saja ke Jusco, tengok apa yang boleh dibeli. Dapat grab sehelai cardigan & blouse labuh kat Tized. Murah Kebabooom u ols !!



And Today, 16 September, malas nak ke mana-mana. Just duduk rumah..siapkan assignment students, dah berbuih mulut berjanji nak release assignment, last minute jugak baru jadi =)


Sangat-sangat busy dengan nak menyiapkan order cookies from husband's officemate, dengan naim yang payah nak tidur seharian, dengan kain yang berlonggok belum dilipat & digantung, plus emak malas nak masak..so i have to take in-charge the kitchen =)


Simple daging kisar Ramly, kepal-kepal and tumis dengan cili





Alhamdulillah, dapat buat satu persatu..now anak dah tidur, husband berehat..and me yang penting dapat update blog..Babai all!









No comments:

Post a Comment