Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, October 27, 2014

Percutian ke Sydney - Day 1 & 2


Assalammualaikum,

Yang ditunggu-tunggu..akhirnya kami sampai juga di kota Sydney.Penerbangan 9 jam yang penuh mencabar dengan karenah anak kecil.Especially bila kita tak booking seat untuk baby bawah umur 2 tahun, seriously space tempat duduk dalam airasia tu memang tak selesa untuk baby yang aktif macam Naim. But Alhamdulillah, selamat sampai Sydney and selamat kembali ke Malaysia. Kami bertolak on selasa malam, and pulang on isnin pagi..which is today!. Kita tengok apa yang larat nak di upload harini.



Banyak sangat pengalaman menarik kat Sydney, walaupun tak banyak tempat yang kami pergi lawati, but still enough and meaningful for us to remembered =)..Kami datang pun more on nak jenguk abang sulung yang almost nak finish his phd.

RABU-DAY 1

After turun flight, tunggu bagasi..melepasi beberapa pintu pagar kastam&imigresen Sydney..finally kami sampai di rumah abang. Macam yang orang cakap, yes it's true yang kita kena declare barang-barang yang kita bawa. Some people, orang kastam tu akan interview lama & kalau kita jawab acuh tak acuh, they will ask us to open the luggage. Macam my case, our family bawak pulut panggang berbalut daun pisang (daun pisang tak boleh), susu tepung anak, rokok, udang kering, ikan bilis. Semuanya dah dibungkus and dah label siap2 dengan marker pen..So...bila orang kastam tanye, what u got here?, so jawablah dengan penuh jujur and lancar..'sticky rice, anchovies, dried shrimp, milk powder..bla..bla...' and suddenly he said 'okay,i'm happy to let you go'..tanpa perlu buka luggage.Plus, baik di malaysia or di sydney, bila kita datang satu family dengan babies and orang tua, selalunya mereka akan mudahkan urusan kita, cepatkan turn kita, bagi laluan khas and tak banyak soal.

Done tiba di rumah, kami rehat beberapa jam...have a breakfast and lunch, tidur sekejap sampai lah ke waktu petang, kami guna waktu untuk bersiar2 kat Sydney Harbor bridge.Since susah nak parking kereta, kami naik bas saje. 



Untuk naik bas, senang kalau kita ada kad Opal, contains 20 dollars. Tiap kali naik and turun bas kena tap on and off. Bas mostly on time and semua penumpang mostly sangat helpful and friendly. 




Emak is alone..kalau abah ikut, mesti lagi best =)







First time kami guna monopod, ramai juga orang yang pandang-pandang kami guna benda ni..lantaklah..hihi =)


Waktu malam, kami rehat-rehat kat rumah..Alhamdulillah sepanjang 5 hari 4 malam, kami memang tak makan luar. Most of the time, kakak ipar akan masak, samada kami makan kat rumah or kami bawa bekal siap-siap masa keluar. Lebih yakin and confirm halal. Tips kalau beli chips or jajan, beli lah yang flavor original or sweet chili ..elakkan beli flavor ayam sebab tak tahu camne makanan tu diproses. Seriously, my kakak ipar memang pandai memasak. Sepanjang 5 hari, ini saja yang sempat disnap =)




KHAMIS-DAY 2

Hari kedua, kami jalan-jalan ke Blue Mountains. Perjalanan agak jauh, kami sewa kereta extra since my brother only have Odyssey which is not fit for all of us. Itupun dah tolak 2 boys yang kena sekolah harini. Kat Aussie, kita tak boleh senang-senang bawak kereta duduk pangku anak. Each babies must have their own car seat, and each of the passenger kena pakai tali pinggang tak kisah lah kau duduk ceruk hujung dalam kereta tu.








 Habis jalan-jalan, kami ke food court berhampiran and lunch nasi lemak yang dimasak dari rumah. Duduk Aussie memang cepat lapar sebab cuaca dia jenis berangin sejuk walaupun nampak panas dengan cahaya matahari.




Done jalan-jalan di Blue Mountains, kami ke Botanical Garden pulak. Masa ni memang agak penat sebab naim mengamuk tak cukup tidur. Perjalanan memang agak jauh sebab all of us buat solat jamak & qasar. Sepanjang kami keluar berjalan 5 hari, kami tak pernah singgah sembayang di surau kecuali jumaat, all the boys and ayah's pergi solat jumaat kat masjid. Selebihnya kami sembayang di taman or di rumah kalau sempat. Selalunya my abang akan pilih kawasan rumput yang luas & bersih.


Sampai kat Botanical Garden, there are so many species of flowers..waktu ni naim mengamuk teruk, so my husband yang rajin ambil gambar semua bunga-bunga ni. Kita choose mana yang cantik-cantik =)





Papa try to pujuk his son..me failed






So far, dua hari ni memang menyeronokkan. Penat memang penat, plus cepat lapar. Okay. okay..kita rehat dulu.nanti-nanti sambung next entry. See ya!

Sunday, October 12, 2014

Moga lebih teratur

Assalammualaikum,

Aku memang fail bab-bab menyediakan tajuk entry blog.

Lama tak menjenguk ke blog, sibuk siapkan kerja-kerja sebelum nak bercuti Deepavali nanti. Alhamdulillah, i'm done with the ISO audit's week, and also finished doing the subject planing for the next short semester, dah hampir siap marking assignment & key-in dalam sistem. Now kami dah ada admin baru di office, beban kerja pun dah berkurang sikit..So now dapatlah deliver lectures dengan penuh teratur and semangat. For the first time, dah setahun lebih kerja now baru rasa jadual kerja teratur. Seriously, penat buat kerja yang sepatutnya dibuat oleh orang lain. Itu belum lagi kita nak menghadap keluh kesah student. Ada yang dijanjikan itu ini oleh agent, sampai sini lain pulak jadinya. Bila students complaint, the other side will blame the school for not supporting the students. Eh kau yang janji dengan student, kau tunaikan lah. Fuhhhh.. Hopefully, our new admin and lecturers akan stay lama kat school kami. Seksa rasanya nak menunggu lecturers baru datang/ bertukar ganti. Okay, okay, enough with my 'aduan rakyat'.

Lately, jerawat tumbuh banyak kat kawasan dagu..dah rasa macam jadi lubuk jerawat. Habis satu, datang yang baru..non-stop pulak tu.Now it's time to pay serious attention to my face. Sakit-sakit dibuatnye.Tapi tak tahu nak start pakai dengan produk apa. But i'm thinking something like collagen coffee, or maybe change my birth control pill to Yasmin??Nampak montokss gitu.

For my upcoming travel, so far adalah menambah beli barang asas yang penting macam stokin, kasut, seluar..dengan alasan yang sedia dah tak muat lagi..Ahhh, always ada alasan untuk beli yang baru.Tapi macam biasalah, kasut baru ni confirm akan dirasmikan dulu before ke Sydney.




Beli one cute sweater Anakku untuk Naim.



On weekend, kami just berjalan-jalan ambil angin petang. Kali kedua ke Chaiwalla











Alhamdulillah for everything. Manusia tak dapat lari dari masalah. Teruk,pedih,sedih, susah or miskin macamanapun, hidup mesti diteruskan. I learnt something from erma fatima's words, takde cinta yang kekal di dunia, and yes, manusia terseksa dek kerana terlalu mengejar/mengharap cinta. Jadilah seorang yang ikhlas. Belajar untuk menjadi ikhlas dan ikhlaskan hati semampu-mampunya dalam apa saja yang kita buat.

Moga Allah permudahkan semuanya =)