Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, November 10, 2014

5 days of relaxing-camp

Assalammualaikum,

Just back from 5 days of Surveying Camp at Lanjut Beach Resort, Rompin Pahang.. It was a relaxing-camp since i just have to monitor the students from far...from my room actually.Hehe..Sepanjang 5 hari, i was like desperately-dying-missing my son. But Alhamdulillah, i managed to control my emotion. The place is very nice, calm, sesuai sangat kalau nak marking paper exam tanpa gangguan.



This is our room. Me share with wani

View from the room



The foods was good, luckily they arranged special table for the lecturer. So we don't have to mix queue with the students.


In the morning, the students will do their assignment.

 Afternoon until late evening, semua mandi manda kat swimming pool especially yang pak-pak arab ni diorang start mandi dari pukul 3 petang lagi.. Me, just celup-celup kaki.


Banyak-banyak breakfast dalam 5 hari, nasi lemak tetap di hati




Balik dari camp, sampai rumah terus peluk cium anak.MasyaAllah, hebatnya nikmat kasih sayang Allah bagi. On weekend, i spend my time ke sushi king with family. Unfortunately, this was my husband's first time and will be the last time ke Sushi King. Kembang tekak katanya makan Japanese food.
 


The best part was....akhirnya dapat juga cadar yang diidam-idamkan dengan harga yang murah. My sister bought at GM Klang for only rm90!!


Back to normal life. Babai friends!

Thursday, November 6, 2014

Percutian ke Sydney - Sourvenir & cost




Assalammualaikum

As mentioned before, now I’m having a surveying camp at Lanjut Beach Resort, Pahang. For the past 3 days, I’m dying missing my son. Memang tak boleh nak start cerita pasal anak, tak pasal-pasal menangis sorang-sorang tengah malam. Okay,okay…lets focus on what I’m going to story. Malam ni, dengan internet yang macam chipsmore ni, I want to update some story about the souvenirs that we bought from Sydney. At the same time, nak cuba leka kan fikiran supaya tak teringat anak sangat.

As I told before, kalau pergi shopping mall, mostly baju-baju ladies, babies, and men boleh dapat murah starting 3 dollar – 20 dollar. Rambang mata tengok baju kids and babies, so I grabbed some tshirts, jeans and pants untuk Naim. Really enjoyed the shopping, some items boleh jadi murah even after darab 3.

  



Untuk handbag2 kat gambar bawah tu, yang warna coklat&hitam, both I bought from the shopping mall. Tapi kalau convert pun harga macam kat M’sia juge..around rm45-50. For Lonsdale beg, saya beli kat Car Boot Sale.Seronok ke sana sebab not only jual untuk second hand item but as well as the new items. Memang berbaloi sebab diorang let go/jual barang baru dengan harga murah macam second hand. Contoh macam new Lonsdale bag ni diorang bagi 5 dollar.







Untuk sourvenir pulak, wajib ke Paddy Market. Selalunye untuk key-chain, 3 papan 10 dollars. Sepapan biasenya ada 6 biji key-chain. Kalau fridge magnet tak silap 3 pieces for 5 dollars. But I’m more interested buying the shopping bag as the ole2 untuk close friends. 4 keping for 10 dollars..and I bought around 15 pieces. Kalau rajin cubalah tawar-menawar.





Tshirt kalau tak silap 3 helai for 18 dollars. For men size, women size and baby size, harga lain-lain.

 Siapa-siapa ade yang bertanya dalam hati berapa banyak saya habis, untuk cost ticket flight for husband+wife+baby is around rm3000. Shopping around rm1000. Makan and tempat tinggal is free. Overall for me, memang seronok jalan ke Sydney. Kalau ada rezeki, teringin nak jalan pula ke Perth or area lain insyaallah =)

Babai.See you next entry

Monday, November 3, 2014

Percutian ke Sydney- Day 3,4 and 5

Assalammualaikum,

Today cuba mencuri masa nak update blog..kalau nak tunggu masa free memang takde.nak buat entry bersambung-sambung macam penat pulak. Okla let me finish all the Sydney's story today insyaallah. Today i'm going to survey camp for 5 days. Nak tak nak nak habiskan jugak story Sydney ni.

DAY 3 - JUMAAT

On Friday, seperti yang dijanjikan dalam tentatif, my SIL ajak ke kedai Corelle and shopping mall. Just a perfect day sebab semua lelaki will be going to Friday prayer..So kami habiskan masa start from pagi sampai lah almost pukul 3 petang. Memang banyak sangat barang yang kami beli.Konon nak pergi Corelle saje,but then ke shopping mall beli a few tshirt,beg,kasut and barang dapur.Semuanya murah kalau tak darab dengan 3.Kihkih..
Kedai Corelle





Sebelah petang we just having lunch kat rumah,rehat...and after asar,my brother Ajol ajak ambil angin berdekatan dengan port.Not sure what the place name,tapi memang cantik,and jadi location wedding photography.Waktu ni kakak ipar and the kids tak ikut.Nine of us just sumbat masuk dalam Odyssey.





Day 4-SATURDAY

Seawal 7.30 pagi kami dah siap2 ambil kereta sewa.Destinasi harini ke Kiama Beach.Perjalanan agak jauh..ala2 nak ke cameron highland..Me siap muntah dalam kereta sebab mabuk.Then kami singgah di satu tempat..again i really tak ingat apa nama tempat tu. Pemandangan memang sangat cantik..and terserempak dengan Datuk Zulkifli zain&her daughter zizi.Orang malaysia kalau saling terserempak memang automatik.jadi peramah,plus Datuk was the 1st one hulur tangan untuk bersalam.Sampai je Kiama,kami berpicnic makan tengahari+solat jamak siap2.Seriously memang angin sangat sejuk+pemandangan sangat indah.On the way back,jalan berkabus and kami ambil kesempatan drive sambil bukak tingkap semata mata nak rase angin kabus..













DAY 5-SUNDAY

Hari terakhir di Sydney,kami plan ke Paddy Market.Destinasi wajib untuk beli sourvenir.Kalau nak ikutkan hati mau lagi nak berjalan tengok kanggaroo&koala.Tapi tak sempat.Untuk ke Paddy,kami sekeluarga guna bas.Cepat,tak sibuk,cuma jauh nak berjalan.And my advise is should be bawak beg besar beroda/troli.Sebab bila sampai sana seriously macam2 nak beli. Masa kat Paddy, kami cuma ambil sekeping gambar je, but after that dengan sibuk beli barang, dengan anak mengamuk..memang tak menang tangan. But for sure i will upload all the things yang i beli kat Australia. For now, lega dah dapat habiskan cerita 5 hari di Sydney.

Okay friends, dah lewat nak gerak ke camp..Babai see you next entry =)