Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, December 22, 2014

Kita dipilih kerana kita mampu

Assalammualaikum,

Lately ramai betul colleagues yang tak sihat, batuk-batuk and demam. Yang tak demam some of them balik kampung ke India bercuti, including me kat office..sedang elok sihat Alhamdulillah. A few days ago, we received a bad news, one of the staff (school head) collapsed during meeting and passed away a few hours after that due to high blood pressure. Kejadian ni betul-betul give me a reminder for not too stress buat kerja, and also nak kena remind my school head supaya jangan tension-tension especially nak mengadap karenah student and staff sendiri. Now bila kita dah join management team, baru kita faham situasi bos kita. Dulu bolehlah melenggang kangkung mengajar,marking,supervise student,take a nap kat surau. Now bila dah pegang jawatan, its totally different. The biggest effort is kena bagi support pada bos, rakan sekerja and students.

Last week, kami attend farewell dinner organized by final year student. It was a small dinner, kita datang untuk bagi support pada student, soal baju glamour kelip-kelip kita tolak tepi. Department kita tak ramai mana, kalau tak datang kesian pulak students.






Student besau-besau, habis tenggelam lecturer kat situ.


I got the same award as last year.


At the same time, last week i do a lot of things to reward myself. Malas nak stress-stress. Dah lama tak lunch sedap-sedap, so i ajak office mate makan Nandos.



Saturday morning, kami breakfast sedap sikit. Nasi lemak daging goreng kunyit @Mahabbah, Mantin. Dah jemu breakfast kat cafe kolej.

On weekend, i took my little boy ke kedai gunting rambut. This time kami try kedai lain near to our house, sebab uncle kedai kegemaran kami balik kampung India.

Penat rotate gambar, tak jadi juga.

 Sekian lama tak memasak untuk suami, he requested ayam black pepper, but only mi rebus hailam je yang dapat disediakan.

Kemuncak reward is, i bought a hush puppies shoes nearly rm200 di saat hujung-hujung bulan nak kehabisan duit poket.Some people akan ingat hush puppies ni made from kulit anjing ke?..haha, no..no..And my husband said asyik beli tumit yang sama pattern je. He wants me to try heel, but i said 'saya ni senang terpelecok, kerja banyak ke hulu ke hilir'.

Alhamdulillah, selalu diberi kesabaran..selalu diberi kekuatan.Allah bukan saja-saja nak bagi kita susah, but He wants us to learn something. Yes, i'm tired...i'm tired with all those things yang banyak menyakitkan hati, yang banyak menguji kesabaran...and again, disaat kita mengalah and air mata tumpah, kita istigfar banyak-banyak, kenangkan balik penat lelah mak abah yang besarkan kita untuk jadi orang berguna, kenangkan balik anak kecil yang mengharap belai manja kita tiap kali kita pulang kerja, kenangkan balik suami yang mengharapkan sokongan kita untuk dia improve diri and jadi ketua keluarga yang terbaik.

 Kita dipilih kerana kita mampu.Even a bit stresses..but see?,Alhamdulillah i'm able to manage it =)

No comments:

Post a Comment