Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Wednesday, February 25, 2015

My 'humble' cubicle

Assalammualaikum,

Liat rasanya nak mula bekerja after having four days of holiday. Plus this new semester i'm having a very hectic timetable. Pagi petang ada class, but mostly very less number of students.Hopefully by having more subjects this semester, will help me get better quality of teaching compare to previous semesters.

A day before Chinese New Year, mood bekerja pun dah takde, so finally berjaya juga dapatkan masa kemas my own cubic and do some files arrangement. My cubic kecil je. Kalau besar2 pun tak tahu nak letak apa unless kalau kita ada bilik sendiri semangat sikit nak letak karpet or cabinet. Tengoklah meja pun gondol tak beralas. But workplace should be as good as your home right?

 

 As a program coordinator, memang penuh wall cubic ni dengan timetable, calendar academic and subject planning. Kalau boleh semua benda nak depan mata supaya senang nak refer. Yang penting kena jaga semua benda atas meja since students keep keluar masuk and berdiscuss dengan kita.

 Arrange some files, buang dokumen2,kertas2 yang tak guna, mana yang elok lagi boleh buat recycle paper. At the same time, preparing my own personal files, collect semula semua notes yang kita buat sendiri, and separate into different files ikut modul masing-masing. Since my major field is structure and materials, so kita buat separate files untuk dua subjects ni. Mana tahu in future kalau dapat peluang bekerja di tempat lain, so kita dah ada collection of our own notes.


 During Chinese New year, i did not going anywhere. Rehat-rehat kat rumah, bawa Naim ke playground, that's all. It is good especially for weekend family like me to spending 3-4 days with the beloved ones at home. Only at home. Setakat keluar sekejap sekejap tu ada la. Tapi memang takde istilah bercuti berjalan.




These few weeks, i'm really like desperately craving for carrot cake. Jarang makan, tapi bila sekali teringat ya Allah...telan air liur. Try to find at two branches of secret recipe tapi semuanya habis. Finally got this after finish the holiday. Sambil-sambil tu, try this nasi lemak ayam roasted at Nilai area.




Alhamdulillah, get used with everything. This new semester takde nak stress sangat, ada good admin, cuma pening-pening muntah hijau sikit nak layan karenah sesetengah staff. Sometimes, working in a small unit lebih mencabar dari yang kita sangka kan. But it's okay, it is all about learning process. Bye and have a good day!



Wednesday, February 18, 2015

Working mom & house chores

Assalammualaikum,

Just back from Melaka yesterday, smooth drive, light traffic since kita menghala ke KL, Alhamdulillah sejam setengah dah sampai rumah. Empat hari tidur di rumah abang tak terasa langsung sebab environment more less macam kat rumah. Banyak benda yang kita belajar, especially on how to managing kids and house. Having 3 boys and 1 girl, my sis in law woke up early every morning preparing the breakfast for the boys and masak lauk siap2 so that my emak tak payah masak tengahari tu. But usually she prepared all the ingredients before going to sleep. Tak berhenti setakat tu sahaja, nak kena siapkan beg anak-anak yang nak ke nursery, bila dah balik kerja petang tu ambil anak dari nursery, sometimes the boys ada aktiviti kat sekolah so nak kena ambil diorang dari sekolah, then kerja-kerja lain nak pastikan the first two boys buat homework, solat magrib & isyak, baju2 sekolah makesure dah bergosok, nak layan karenah anak-anak. Weekend pulak, the boys ada tuisyen and kelas tahfiz. Even me, yang ada anak seorang ni pun selalu bergantung manja pada mak. Anak buat perangai sikit, kita pun dah menjerit macam jaclyn victor. Inikan pula yang beranak 4,5,6..sangat salute pada ibu-ibu yang bekerja and do all the house chores!.

So yesterday, kita pun dah selamat sampai rumah. While my sis in law's family will come all the way from Teluk Intan. Their Opah will comes and help take care the kids. Here there are some pics of foods yang kakak ipar masak. Sempat snap sikit je. The other thing that i enjoyed observe is watching my sister in law cooked. Kalau jenguk dapur dia, she got all the cooking tools, periuk, oven, bread maker, mangkuk itu ini, not forget her collections of pinggan mangkuk Pyrex, Corelle, Claytan. Kalau nak buat pizza, ayam goreng rempah, kuah rojak, she will make by herself. Takde nak beli beli kat luar. And the taste is sooooo delicious, sebab kita tahu si ibu masak penuh dengan kasih sayang untuk anak-anak dia.





Naim doing very good at Mak long's house.

So tomorrow until sunday kita bercuti panjang. Masih belum ada plan nak ke mana-mana di tengah-tengah bulan ni. We will see maybe nak bawa naim mandi kolam?..Babai =)

Wednesday, February 11, 2015

Melaka-Mantin


Assalammualaikum,

Kalau baru lepas habis conduct class 2-3 jam, feeling dia macam baru habis exam zaman degree dulu..fuhhhh, lega rasanya walaupun student cuma 2 orang. Rutin harian biasa-biasa, sama saja, kembali bakar biskut walau order cuma sikit tapi rindu nak tengok rupa biskut hasil tangan sendiri.





Yesterday, mak & naim ke Melaka to my brother's house, expecting to stay for 2 weeks or maybe a month. Alkisahnya sebab nak menemankan kakak ipar and her four kids bersendirian kat rumah since my brother has to fly to Sydney for a month to completing his phd thesis. Sebelum tu memang tak sempat dah nak fikir nak tinggal naim kat siapa, nak cari baby sitter, tup-tup dah hari selasa. Nak tak nak Naim ikut juga nenek ke Melaka.  Now...i'm thinking nak berulang twice a week Melaka - Mantin tapi belum clear lagi bagaimana caranya.Nak naik bus ke, nak naik train ke, nak drive sendiri meredah jam kat seremban setiap hari...or macamana, belum jumpa lagi jalannya. Yesterday was my 1st night without naim, airmata berjujuran tengok mainan, bantal tidur, nak call mak macam tak confident because naim will immediately know that the voice comes from his mom. Nanti confirm dia menangis nak mama. But yesterday tak begitu sedih sangat sebab suddenly husband call dah  bank in duit belanja. So tiba tiba isteri mata duitan ni jadi happy balik but i'm really sure that Naim is happy playing with cousins.

So yesterday, I'm googling some blogs which share their experience working from Melaka to KL everyday for over 2-3 years. Ada yang drive everyday but normally having terrible traffic at Seremban, ada yang naik bas direct to KL, ada yang group 4-5 orang satu kereta. Ada yang habis rm70 per day,..paling jimat pun rm25 per day Melaka-Seremban (tiket bas expres+tiket komuter). Seriously? So back again to my problem, i'm still thinking nak berulang 3 hari sekali or take 1 day off in the middle of week khas untuk bermalam and drive balik. Kalau boleh tak nak susahkan kak ipar nak menghantar sana sini. Since next week is Chinese new year, i will directly on leave for 1 week. So another two weeks baru kite try naik bas or drive ulang alik. We will see how it goes =)

Ya Allah, cepatlah weekend!