Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Wednesday, February 11, 2015

Melaka-Mantin


Assalammualaikum,

Kalau baru lepas habis conduct class 2-3 jam, feeling dia macam baru habis exam zaman degree dulu..fuhhhh, lega rasanya walaupun student cuma 2 orang. Rutin harian biasa-biasa, sama saja, kembali bakar biskut walau order cuma sikit tapi rindu nak tengok rupa biskut hasil tangan sendiri.





Yesterday, mak & naim ke Melaka to my brother's house, expecting to stay for 2 weeks or maybe a month. Alkisahnya sebab nak menemankan kakak ipar and her four kids bersendirian kat rumah since my brother has to fly to Sydney for a month to completing his phd thesis. Sebelum tu memang tak sempat dah nak fikir nak tinggal naim kat siapa, nak cari baby sitter, tup-tup dah hari selasa. Nak tak nak Naim ikut juga nenek ke Melaka.  Now...i'm thinking nak berulang twice a week Melaka - Mantin tapi belum clear lagi bagaimana caranya.Nak naik bus ke, nak naik train ke, nak drive sendiri meredah jam kat seremban setiap hari...or macamana, belum jumpa lagi jalannya. Yesterday was my 1st night without naim, airmata berjujuran tengok mainan, bantal tidur, nak call mak macam tak confident because naim will immediately know that the voice comes from his mom. Nanti confirm dia menangis nak mama. But yesterday tak begitu sedih sangat sebab suddenly husband call dah  bank in duit belanja. So tiba tiba isteri mata duitan ni jadi happy balik but i'm really sure that Naim is happy playing with cousins.

So yesterday, I'm googling some blogs which share their experience working from Melaka to KL everyday for over 2-3 years. Ada yang drive everyday but normally having terrible traffic at Seremban, ada yang naik bas direct to KL, ada yang group 4-5 orang satu kereta. Ada yang habis rm70 per day,..paling jimat pun rm25 per day Melaka-Seremban (tiket bas expres+tiket komuter). Seriously? So back again to my problem, i'm still thinking nak berulang 3 hari sekali or take 1 day off in the middle of week khas untuk bermalam and drive balik. Kalau boleh tak nak susahkan kak ipar nak menghantar sana sini. Since next week is Chinese new year, i will directly on leave for 1 week. So another two weeks baru kite try naik bas or drive ulang alik. We will see how it goes =)

Ya Allah, cepatlah weekend!



No comments:

Post a Comment