Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Wednesday, February 25, 2015

My 'humble' cubicle

Assalammualaikum,

Liat rasanya nak mula bekerja after having four days of holiday. Plus this new semester i'm having a very hectic timetable. Pagi petang ada class, but mostly very less number of students.Hopefully by having more subjects this semester, will help me get better quality of teaching compare to previous semesters.

A day before Chinese New Year, mood bekerja pun dah takde, so finally berjaya juga dapatkan masa kemas my own cubic and do some files arrangement. My cubic kecil je. Kalau besar2 pun tak tahu nak letak apa unless kalau kita ada bilik sendiri semangat sikit nak letak karpet or cabinet. Tengoklah meja pun gondol tak beralas. But workplace should be as good as your home right?

 

 As a program coordinator, memang penuh wall cubic ni dengan timetable, calendar academic and subject planning. Kalau boleh semua benda nak depan mata supaya senang nak refer. Yang penting kena jaga semua benda atas meja since students keep keluar masuk and berdiscuss dengan kita.

 Arrange some files, buang dokumen2,kertas2 yang tak guna, mana yang elok lagi boleh buat recycle paper. At the same time, preparing my own personal files, collect semula semua notes yang kita buat sendiri, and separate into different files ikut modul masing-masing. Since my major field is structure and materials, so kita buat separate files untuk dua subjects ni. Mana tahu in future kalau dapat peluang bekerja di tempat lain, so kita dah ada collection of our own notes.


 During Chinese New year, i did not going anywhere. Rehat-rehat kat rumah, bawa Naim ke playground, that's all. It is good especially for weekend family like me to spending 3-4 days with the beloved ones at home. Only at home. Setakat keluar sekejap sekejap tu ada la. Tapi memang takde istilah bercuti berjalan.




These few weeks, i'm really like desperately craving for carrot cake. Jarang makan, tapi bila sekali teringat ya Allah...telan air liur. Try to find at two branches of secret recipe tapi semuanya habis. Finally got this after finish the holiday. Sambil-sambil tu, try this nasi lemak ayam roasted at Nilai area.




Alhamdulillah, get used with everything. This new semester takde nak stress sangat, ada good admin, cuma pening-pening muntah hijau sikit nak layan karenah sesetengah staff. Sometimes, working in a small unit lebih mencabar dari yang kita sangka kan. But it's okay, it is all about learning process. Bye and have a good day!



No comments:

Post a Comment