Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Wednesday, February 18, 2015

Working mom & house chores

Assalammualaikum,

Just back from Melaka yesterday, smooth drive, light traffic since kita menghala ke KL, Alhamdulillah sejam setengah dah sampai rumah. Empat hari tidur di rumah abang tak terasa langsung sebab environment more less macam kat rumah. Banyak benda yang kita belajar, especially on how to managing kids and house. Having 3 boys and 1 girl, my sis in law woke up early every morning preparing the breakfast for the boys and masak lauk siap2 so that my emak tak payah masak tengahari tu. But usually she prepared all the ingredients before going to sleep. Tak berhenti setakat tu sahaja, nak kena siapkan beg anak-anak yang nak ke nursery, bila dah balik kerja petang tu ambil anak dari nursery, sometimes the boys ada aktiviti kat sekolah so nak kena ambil diorang dari sekolah, then kerja-kerja lain nak pastikan the first two boys buat homework, solat magrib & isyak, baju2 sekolah makesure dah bergosok, nak layan karenah anak-anak. Weekend pulak, the boys ada tuisyen and kelas tahfiz. Even me, yang ada anak seorang ni pun selalu bergantung manja pada mak. Anak buat perangai sikit, kita pun dah menjerit macam jaclyn victor. Inikan pula yang beranak 4,5,6..sangat salute pada ibu-ibu yang bekerja and do all the house chores!.

So yesterday, kita pun dah selamat sampai rumah. While my sis in law's family will come all the way from Teluk Intan. Their Opah will comes and help take care the kids. Here there are some pics of foods yang kakak ipar masak. Sempat snap sikit je. The other thing that i enjoyed observe is watching my sister in law cooked. Kalau jenguk dapur dia, she got all the cooking tools, periuk, oven, bread maker, mangkuk itu ini, not forget her collections of pinggan mangkuk Pyrex, Corelle, Claytan. Kalau nak buat pizza, ayam goreng rempah, kuah rojak, she will make by herself. Takde nak beli beli kat luar. And the taste is sooooo delicious, sebab kita tahu si ibu masak penuh dengan kasih sayang untuk anak-anak dia.





Naim doing very good at Mak long's house.

So tomorrow until sunday kita bercuti panjang. Masih belum ada plan nak ke mana-mana di tengah-tengah bulan ni. We will see maybe nak bawa naim mandi kolam?..Babai =)

No comments:

Post a Comment