Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, March 24, 2015

Geo trip

Assalammualaikum,

Right now i'm super duper busy. Now baru ada masa nak update entry, itupun baru nak start cerita hal tiga minggu lepas. Back from Langkawi tiga minggu yang lepas, dapat virus selsema and batuk, sakit-sakit badan. Terkejut agaknya, dek mengikut students masuk pulau-pulau kecil kat sana. I'm not a geo expert, my background study is structure&material.Tapi bila kita sekali sekala join students buat assignment in different field, seronok juga. Since i'm taking my annual leaves just to have this experience, seboleh-boleh kita manfaatkan lah masa join aktiviti student. Alhamdulillah, i felt like i'm supposed to stay for a week rather than 3 days.Maksudnya kita betul2 participate and enjoy the aktiviti and takdelah nak menangis bagai macam survey camp dulu.


My flight was on afternoon, cuaca pun baik so teringin nak jenguk pemandangan dari tingkap flight.I'm not that kind of person yang suka ambil gambar dari ketinggian macamni. Gayat dan menakutkan. Tapi sayang juga kalau tak tengok betul2 cantiknya bumi ciptaan Allah kalau tengok dari atas langit =)





Last time it was about 7 years ago i went to Langkawi with my friends. During that time, if i'm not mistaken it just costs us around rm50 for flight ticket pergi balik. This time, since i have been there for 3 days, dapatlah ke beberapa tempat yang belum i pergi. First day, sampai hotel pun dah lewat petang, so we just take some rest. For 2nd day, i follow the students  to Pulau Ular. Cuaca sangat lah panas.But satisfied sebab dapat bakar banyak kalori.Rasa adventure gitu.





Petang & malam, kami just spent time around pekan Kuah, beli ole-ole sikit untuk family.



On the third day, sekejap sangat dah masuk hari ke-3..follow students ke Pantai Pasir Tengkorak. Very nice view, pasir & pantai yang bersih, not so many people come to this place, sebab terletak jauh kat ceruk kampung. Tapi nampak juga some of tourists datang mandi.




Tak banyak tempat yang boleh pergi on the third day, since my flight will be on the evening. The trip was good, students behave, and back from Langkawi, macam2 virus batuk demam kami dapat.Dua minggu jugaklah nak sihat balik and get the energy. Dalam angan-angan, actually banyak lagi pulau-pulau kat Malaysia ni yang belum saya pergi. Kalau pernah pergi pun zaman kanak-kanak riang dulu, mana nak melekat sangat memori and dulu-dulu pun mana kita nak appreciate keindahan alam. So in my wish list, i hope this year dapat pergi any pulau di Sabah, Thailand, then..Perhentian or Redang. OOiii, banyak nya!, See you next entry!

No comments:

Post a Comment