Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Thursday, March 12, 2015

My favourite western and home cooked meals



Assalammualaikum,

Alhamdulillah, ketemu juga mood  nak menulis  entry baru. Actually i just back from Langkawi for a few days, helping my friends conducting geo-camp with students. Before fly, I’m trying my best to finish all the important works especially student’s registration. At the same time, banyak collection gambar dalam  handphone ni yang sepatutnya nak dishare dalam blog. So, sebelum kita share cerita Langkawi, let us share what I’m doing and eating, and where I’m going last weekend. 
Awal-awal bulan haritu, we went to Nagoya kat Plaza Alam Sentral S.Alam, searching some kain ela, lama tak buat baju. Kononnya nak simpan sampai raya nanti, tapi nampaknya macam tak boleh tunggu. Tangan dah gatal-gatal nak mintak emak jahitkan. Kain kat Nagoya for me memang murah, and ketegori murah tu pulak banyak pilihannya compare to Nilai Square. Enjoy sangat kalau pergi Nagoya ni. Gambar kain tak sempat nak snap. Nanti kalau dah jadi baju, i'll show =)

Nak bagi upah kat husband sebab teman kita and emak beli kain, i planned to treat him a good lunch, tapi dah kenyang pulak katanya. Kalau berjalan kat luar, I’m always like western..atau cuba something new. But husband, kat mana-mana pun he prefers traditional. Tapi biasa lah, bini yang menang. My husband always said.."mama ni poyo, semua nak western"..kahkah..but poyo-poyo pun he understands me, itu yang penting kan =)




  


Tapi bila stay di rumah or weekdays, I will eat the simplest one, depend on apa yang emak masak. Sebab tu emak kalau nak masak lauk ayam, or ikan, she will do it on weekend. Weekdays, kami prefer tempe, telur, sayur, tahu and ikan.





On last Saturday, we went to Alamanda, have some lemon tea and carrot cake. Ketagih sudahhhhh…suddenly teringat dah lama sangat tak masak untuk husband. Bila dia balik, emak always prepare lauk-lauk kegemaran menantu2 dia. So this time, I said to emak, let me cook something simple, not as a main dish but setakat nak buat ratah-ratah makan macam tu saja. So, I decided to buy chicken wings at Aeon and  prepare ayam panggang.

 




Murah-murah juga barang dapur kat Aeon alamanda ni. For this ayam panggang, hanya guna simple ingredients:- bawang merah, bawang putih, halia, garam,gula,kicap,madu and lada sulah. Blend semuanya and perapkan dengan ayam. Before bakar, spread the blackpepper on top of the surface. Bakar dalam  60 minit, 190 darjah celcius.Alhamdulillah, sekali sekala dapat masak camni memang seronok. Kalau minta i masak asam pedas, serious aku tak tahu. But always day by day we are always try our best to be a good mom,wife, and daughter to our beloved ones. Alright then, thanks for reading. Waiting for my Langkawi's story insyaAllah.


No comments:

Post a Comment