Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, May 19, 2015

Try to be supermommy


Assalammualaikum,


Sempena mother's day yang lepas, i didn't go anywhere like others did, special dinner or what so ever, No..Tapi sebaliknya, i cooked asam pedas ayam, requested by my husband since 2 years ago. Haha...lamenya ambil masa! Tapi biasalah orang laki ni dia kata ada kurang sana sini sikit, tapi menambah nasi 2 kali juga.




I'm always inspired by working moms yang excellent bekerja, and at the same time excellent juga di rumah. Early month haritu i have tried to spend my time, bought some magazines and planned to read it whenever i got time before sleep. Unfortunately, now is already mid of month and i'm only managed to read half of the Reader's digest.Yang women's weekly to belum pun sentuh lagi, tapi dah keronyok2 dek dibuat main si naim.


On weekend, i spent some quality time with my husband and naim. Kalau nak harap weekdays, balik kerja dah penat, kesian si naim tak terlayan mama dibuatnya. So we went to Dataran Nilai, selalunya naim main-main gelongsor, riding bicycle, but this time ada pula taman rabbit. Kegirangan tahap maksima si naim ni. Naim adalah pencinta haiwan, especially yang berbulu. Kalau kat rumah, memang dipeluk-peluk kucing atok. Alhamdulillah, naim got no asthma or breathing issue.




Since last week, i have received some cookies & brownies order from my sister and my friend. Nak jual kat sekolah, under kelab guru katanya. At the first, we just provide around 20-30 packets including brownies. Yang order from my friend pulak, for her son's farewell around 50 packets. Struggling juga lah dibuatnya hujung minggu haritu. So on the first day selling the cookies at school, my sister text me around 10 am, "dayah, cookies and brownies dah habis, esok buat lagi"..and these words are continue hingga ke minggu ke-2, and the amount increasing to 100 packets.



I feel really good, and tired at the same time. Untung sikit-sikit pun tak kisah, tapi yang penting jualan tu running. And the most important, you feel happy for doing that. Cuma kita pun tak tahu, sampai bila budak-budak ni akan suka makan, one day they will feel boring juga kan =)

Alhamdulillah for everything, this semester has brought me to the tired mind and body. But at the same time, rasa hebat gila bila kita dapat working,bussiness and being mom at home memasak and entertain anak-anak. After semester finish, rasa nak rehat ambil cuti 2-3 hari goyang2 kaki kat rumah.Alrite then, Babai!

Monday, May 11, 2015

Short trip to Pangkor

Assalammualaikum,

Hajat di hati nak update entry semalam, tapi lemaunya masyaallah, tuhan saja yang tahu. Penat bercuti pun tak hilang lagi, nak kena set mind untuk bekerja pula. Alhamdulillah, our short trip to Pangkor went well.

Last time, i went to Pangkor when i was 11 years old, follow my mom's company trip. Memori yang paling melekat was the bangla-bangla operator kilang yang sama tempat kerja dengan emak tu pun ikut sekali trip tu. This time, i went with my husband and kid, plus the other 6 families (husband's friend). Husband saya suka berkonvoi kereta, dekat or jauh, he likes to drive ramai-ramai. So as we planned, kononnya nak gerak pukul 7 tapi pukul 8.30 pagi baru gerak. We follow jalan dalam, kapar-sabak-bernam sampai lah Jeti Marina. From Jeti Marina, it just cost you rm11 for the ferry tickets pergi & balik. We stayed in chalet, 3 days and 2 nights around rm300. Service biasa-biasa.


Naim, he was just okay. Not so excited. Bila bawa ke pantai, pijak pasir pun tak nak, and he just with his slipper all the time. Bila nak bawa dia mandi kat pantai, we had to carry him bergilir-gilir dalam air.






For those ada experience berjalan ke pulau, makanan pulau memang mahal. Plus you had outdoor activities, lagi lah cepat lapar& haus. Macam kami ni seorang anak je, the rest of our friends semua bawa dua-tiga anak, lagi besar lah belanja nye. Ramai yang datang bercuti, service kat kedai makan pun semua slow belaka. Since the trip was during Labor's day, jeti memang sangat crowded, dengan badan letih, anak merengek lagi, so kena make sure strong mental-fizikal.My advice, if you have more than 2 kids, bring your own 'magic-cooker', instant drink 3 in 1, masaklah apa-apa simple dishes for your kids and for your family sepanjang trip tu unless if you want to eat ikan bakar, or special dishes kat pulau, then oklah. Takdelah sikit-sikit lapar, nak kena keluar, then tunggu lama untuk makanan yang mahal.


Alhamdulillah, memory semua indah-indah belaka. Looking for another vacation!