Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, May 11, 2015

Short trip to Pangkor

Assalammualaikum,

Hajat di hati nak update entry semalam, tapi lemaunya masyaallah, tuhan saja yang tahu. Penat bercuti pun tak hilang lagi, nak kena set mind untuk bekerja pula. Alhamdulillah, our short trip to Pangkor went well.

Last time, i went to Pangkor when i was 11 years old, follow my mom's company trip. Memori yang paling melekat was the bangla-bangla operator kilang yang sama tempat kerja dengan emak tu pun ikut sekali trip tu. This time, i went with my husband and kid, plus the other 6 families (husband's friend). Husband saya suka berkonvoi kereta, dekat or jauh, he likes to drive ramai-ramai. So as we planned, kononnya nak gerak pukul 7 tapi pukul 8.30 pagi baru gerak. We follow jalan dalam, kapar-sabak-bernam sampai lah Jeti Marina. From Jeti Marina, it just cost you rm11 for the ferry tickets pergi & balik. We stayed in chalet, 3 days and 2 nights around rm300. Service biasa-biasa.


Naim, he was just okay. Not so excited. Bila bawa ke pantai, pijak pasir pun tak nak, and he just with his slipper all the time. Bila nak bawa dia mandi kat pantai, we had to carry him bergilir-gilir dalam air.






For those ada experience berjalan ke pulau, makanan pulau memang mahal. Plus you had outdoor activities, lagi lah cepat lapar& haus. Macam kami ni seorang anak je, the rest of our friends semua bawa dua-tiga anak, lagi besar lah belanja nye. Ramai yang datang bercuti, service kat kedai makan pun semua slow belaka. Since the trip was during Labor's day, jeti memang sangat crowded, dengan badan letih, anak merengek lagi, so kena make sure strong mental-fizikal.My advice, if you have more than 2 kids, bring your own 'magic-cooker', instant drink 3 in 1, masaklah apa-apa simple dishes for your kids and for your family sepanjang trip tu unless if you want to eat ikan bakar, or special dishes kat pulau, then oklah. Takdelah sikit-sikit lapar, nak kena keluar, then tunggu lama untuk makanan yang mahal.


Alhamdulillah, memory semua indah-indah belaka. Looking for another vacation!

No comments:

Post a Comment