Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, May 19, 2015

Try to be supermommy


Assalammualaikum,


Sempena mother's day yang lepas, i didn't go anywhere like others did, special dinner or what so ever, No..Tapi sebaliknya, i cooked asam pedas ayam, requested by my husband since 2 years ago. Haha...lamenya ambil masa! Tapi biasalah orang laki ni dia kata ada kurang sana sini sikit, tapi menambah nasi 2 kali juga.




I'm always inspired by working moms yang excellent bekerja, and at the same time excellent juga di rumah. Early month haritu i have tried to spend my time, bought some magazines and planned to read it whenever i got time before sleep. Unfortunately, now is already mid of month and i'm only managed to read half of the Reader's digest.Yang women's weekly to belum pun sentuh lagi, tapi dah keronyok2 dek dibuat main si naim.


On weekend, i spent some quality time with my husband and naim. Kalau nak harap weekdays, balik kerja dah penat, kesian si naim tak terlayan mama dibuatnya. So we went to Dataran Nilai, selalunya naim main-main gelongsor, riding bicycle, but this time ada pula taman rabbit. Kegirangan tahap maksima si naim ni. Naim adalah pencinta haiwan, especially yang berbulu. Kalau kat rumah, memang dipeluk-peluk kucing atok. Alhamdulillah, naim got no asthma or breathing issue.




Since last week, i have received some cookies & brownies order from my sister and my friend. Nak jual kat sekolah, under kelab guru katanya. At the first, we just provide around 20-30 packets including brownies. Yang order from my friend pulak, for her son's farewell around 50 packets. Struggling juga lah dibuatnya hujung minggu haritu. So on the first day selling the cookies at school, my sister text me around 10 am, "dayah, cookies and brownies dah habis, esok buat lagi"..and these words are continue hingga ke minggu ke-2, and the amount increasing to 100 packets.



I feel really good, and tired at the same time. Untung sikit-sikit pun tak kisah, tapi yang penting jualan tu running. And the most important, you feel happy for doing that. Cuma kita pun tak tahu, sampai bila budak-budak ni akan suka makan, one day they will feel boring juga kan =)

Alhamdulillah for everything, this semester has brought me to the tired mind and body. But at the same time, rasa hebat gila bila kita dapat working,bussiness and being mom at home memasak and entertain anak-anak. After semester finish, rasa nak rehat ambil cuti 2-3 hari goyang2 kaki kat rumah.Alrite then, Babai!

No comments:

Post a Comment