Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Saturday, June 20, 2015

You are my flower =)

Assalammualaikum and hi everybody :)

Alhamdulillah, ramadhan has started. Banyak rasanya nak diluahkan dalam benak fikiran. Tapi malas nak ambil pusing, kita fikir benda yang penting penting je =)

My entry this time is to show laman rumah emak. Dulu mak abah tak menghias sangat laman rumah ni, abah more concentrate on his pokok tebu, kecur and sayur kacang. But these few months kembali rajin tanam bunga sikit-sikit.Bulan puasa ni kita share benda yang indah-indah, lets enjoy the view =)





Mostly bunga bunga ni emak just amik anak pokok dia and tanam semula dalam pasu.

Macam bunga jasmin & bunga jarum ni, emak beli kat sungai buloh. Murah juga,satu plastik bag tak sampai rm7. Not sure exactly berapa, tapi memang tak sampai rm10.



Nampak cantik bila combine bunga yang kembang macamni, dengan 2-3 kuntum daun keladi




Terselit budak nakal seorang ni. Naim suka mandi kat luar rumah dalam besen dia and spent like 15-20 minutes playing with his toys.



Kalau atok berkebun, dia pun nak join sekali main dengan tanah using his kapal korek. Last week haritu, i brought him to Pantai Kelanang and bagi dia main pasir puas-puas.






We also had a simple barbeque, sambil rasa angin petang. Cuma sayangnya masa tu air tengah surut, so tak dapat nak bermandi manda =)





Naim, bila mama suruh pandang kamera 1,2,3..mesti time tu dia pandang tempat lain. Besar tinggi dah anak mama. Every night mama urut-urut kaki naim sebelum tidur, sebab tahu naim penat main, plus nak mudahkan naim tidur. Jealousy membuak-buak bila tengok ramai kawan2 dah bertambah anak. But me, emotionally belum bersedia. Macam besar sangat barrier yang ada dalam hati ni. Insyaallah, 1 day nanti pasti ada. You are flower in my heart =)

Monday, June 8, 2015

It is time to say

Assalammualaikum,

Alhamdulillah, these few days senang nak drive ke tempat kerja, jalan nampak lengang sebab cuti sekolah. Tak lama lagi nak masuk ramadhan, raya pula my sister is expected to deliver her baby, so for temporary no order for cookies. But for this coming ramadhan, i really want to have an experience of selling cookies. Dua-tiga jenis pun jadilah, kita try dulu, will see how the respond =)


Last 2 weeks, my brother balik kampung satu family & we celebrate birthday dia and emak sekaligus. My sister in law bring this cake. Penuh dengan rasa cheese.


 Last week also, dapat lah ganti puasa beberapa hari. Still got a few days, hopefully i can finish it by this week. Hasil masak selepas balik kerja around pukul 7, spiral pasta tumis dengan cili.


 Every friday selalunya saya akan singgah ke pasar malam beli nasi kerabu. Since my matriculation study until bekerja now, always dapat best friends dari kelantan. So nasi kerabu always di hati =)

 
On weekend, we went to Opening day Mitsui near KLIA2, dekat sangat dengan rumah ni. No need to go to Alamanda or Jusco Bukit Tinggi anymore, rasa nak cuci mata boleh je pergi Mitsui.


Internal semester almost finish by the end of this month. This few weeks rasanya badan dah kurang mampu nak berlasak-lasak buat kerja, dengan penat drive jauh ke tempat kerja setiap hari Monday to Saturday, traffic was just okay tapi nak merentas salak tinggi-nilai-pajam-mantin, its really give me super duper tiredness. On weekend, kita nak melayan anak & suami, nak bawak mak berjalan-jalan release tension duduk rumah, nak pergi kenduri kendara, nak buat benda yang kita suka, mana nak kejar semua tu in one day. Tapi memang dah hakikat as we getting older, badan memang cepat penat.





This morning, i have submitted my resignation letter. 3rd june lepas, was my 2nd anniversary working here. So after a month of consideration, i decided to not continue my contract. Main reason hanyalah kerana travel distance semata-mata, and no choice memang nak kena cari tempat kerja yang lebih dekat. I love working here walaupun super duper busy, banyak SOP sana sini, banyak documentation, biasalah tu. But lama-lama, kita dah biasa and faham practice, so no problem. Sibuk camna pun, you will still have your own work flexibility. But for two years, rasanya kepenatan ni macam dah sampai limit. Slowly one by one senior tinggalkan kita yang muda-muda ni and kita pun terpaksa give our full efforts untuk tolong yang lain-lain. Rasa dah tak boleh & tak happy nak drive jauh2 setiap hari & also working on saturday. It is time for me to be self fish, thinking about family, the beloved ones.

Back to my personal life, kena fikir yang kita ni duduk dengan parents, anak pun kita minta ihsan mak tolong jagakan, if anything happen means i have to standby myself. But let say for emergency i have to go home, i will not return /back to office just to punch out. Jauhhh kak senah oiii. I don't know whether my future work place can give me better work environment compare to what i'm having now. Mana-mana tempat pun ada pro and cons dia. Usaha and doa untuk yang terbaik saja lah yang kita mampu. Ok then, see u next entry, Babai =)