Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, July 6, 2015

Ramadhan & tempat kerja baru



Assalammualaikum,


Alhamdulillah, i've started working at the new place!. Tapi berdasarkan tajuk entry, Ramadhan bukanlah nama company saya yang baru.Setelah sebulan dua ber'negotiation', asyik tak sedap hati nak tukar tempat kerja, now yeahhhh i finalized the decision.Two years working at Legenda, has taught me to be independant and confident. Tak banyak yang nak dikongsikan. Reason hanyalah nak mencari tempat kerja yang dekat dengan rumah. Dari 50 minit distance, now dah jadi 20 minit.Mana-mana tempat kerja pun mesti ada pro and cons dia, and what i'm having and seeing right now is all the benefits. Mula-mula rasa risau, but so far semuanya baik-baik. Apa yang penting sekarang, i already found new working environment. Sedut nafas dalam-dalam, hembus & buka buku baru =)





Almost 3 minggu dah kita berpuasa, and until today i'm still not getting period. Kerisauan mula melanda..You know what i mean. Sepanjang berpuasa, i only went to bazar ramadhan once. Yes, hanya sekali. And pada hari ke-16 saya jatuh demam. Hampir nak demam sebenarnya, doktor pun macam nak gelak bila saya cakap saya baru rasa nak demam. Pagi tu saya terpaksa makan panadol dulu, then baru ke klinik. Memang tak puasa lah jawabnya. And by afternoon saya rasmikan medical card company and makan ubat dengan hanya beralaskan coklat kitkat. Nama je demam, tapi on the way ke klinik tu sempat singgah Giant beli majalah & pergi Maybank sekejap settlekan akaun gaji. Demam jenis apakah itu?




This year, sama macam tahun-tahun yang sudah, kita sambut puasa & raya secara sederhana. Tahun ni saya berazam atleast nak buat 3 jenis kuih raya. So far dah try satu, popia nestum. Tak susah mana pun sebenarnya . Dua & tiga will be cookies.




Weekend semalam, my first brother balik kampung & dapatlah kami berbuka secara berjemaah. Only my 2nd brother jauh ke Kelantan pasang kabinet. Macam biasa, bila ada SIL yang pandai masak, kita yang ber skill masak sederhana ni tukang makan jela.

 Siakap sweet sour by SIL

 Sambal sotong petai by emak


Tomyam campur by emak 


Samosa/karipap..dua hari berturut kami jamah kuih ni, macam dah terkenan je kat makcik ni.


Lupa nak selitkan satu fakta, you know what, tahun ni saya menyambut ramadhan tanpa suami. Bajet macam suami aku kerja askar je. He joined his friend berniaga kat bazar sepanjang 28 hari. Kalau dikira-kira, i'll only get 1 day berbuka sama dengan dia nanti, insyaallah. Sabtu ahad lepas, ada juga survey survey baju untuk Naim, but I did not buy anything since husband has promised to settle everything for Naim. Beli baju sorang-sorang memang takde mood, nak jugak tunggu laki balik. Satu lagi kerisauan ialah sempat ke nak cari baju raya naim dalam sehari, after husband done his bazar?


Untuk tahun ni, baju mama cukuplah dua pasang. Untuk Naim, i'll try to find 5 pasang & 1 kasut. Moga misi mencari 5 pasang baju dalam sehari tercapai!!

Babai

No comments:

Post a Comment