Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, July 27, 2015

Raya & Accident on Syawal

Assalammualaikum,

Cukup-cukuplah perap gambar lama sangat. Harini cuti, so dapatlah update some story dalam blog. My phone was formatted last week, habis hilang gambar-gambar sebelum raya haritu, walaupun cuma selfie yang entah apa apa.For this Syawal, kami sekeluarga tak begitu rancak beraya. Saudara-saudara tua yang rapat pun dah banyak yang meninggal dunia, yang tinggal pangkat makcik,pakcik, sepupu-sepupu.

Us, on pagi raya


On second day of raya, my sister had safely delivered this beautiful princess named Hannah. Sebab tu lah tahun ni kami tak beriya beraya, cause emak busy duduk di rumah jaga kakak berpantang. Me and husband just follow my eldest brother sekali beraya ke rumah pakcik-makcik. takdelah kekok sangat nak berborak nanti.


 Hari Rabu, papa dah start bekerja. Just one day after he started working, i told him that i bought the urine test strip, nak check pregnant sebab missed the period.

Yes, the answer was negative, as i expected.


Sebelum puasa haritu i skipped the pill for a few days, and terus tak makan dalam 2 minggu macamtu. Bila hormon tak stabil, period pun tak datang. Then i have started eat the pills again ikut tarikh yang sepatutnya and until now belum period lagi. Maybe it will takes some times to stabilize the hormone. Masa nurse datang ke rumah checked my sister, i asked the nurse when i should start eat the pills after leave it for a few weeks?..The nurse said, you should wait until your period comes out..no matter how long does it takes, you should wait until your period coming. Hari ke-5 period, barulah start makan. Since i already bedal the pills, nurse kata takpelah, teruskan makan and tunggu jela period awak, mungkin dah stabil..or mungkin belum.

 Oh ya, on last saturday..i was involved with accident.Macam biasa, rutine on weekend, i will drive to Klang, fetch husband. On the way balik, near the traffic light a few cars were stopped emergency, so kami pun break emergency tapi still terkena juga kereta depan. Adalah dalam 3-4 kereta semuanya, and my car was the last. So bad, kena saman sebab last sekali. Actually, ada sebuah kereta belakang kami, but the driver already checked everything takde calar-calar and terus balik. Kami pun tengah serabut masa tu, so takde nak fikir banyak.

The accident was happened sekelip mata, tapi puak-puak towing kereta ni cepat je sampai. Luckily my husband berkawan dengan ramai geng-geng bengkel kereta,so senang jugalah urusan kami.Yang penting, me,husband and Naim were fine and tak cedera.

That is the reason why i'm on leave today. Tengah nak arrange kereta untuk ke tempat kerja...surely 2 minggu punya tunggu kereta siap repair. I did not felt any sad for this accident. Cuma terfikir-fikir...i have sacrifice a lot every week fetch husband from Banting to Klang,dengan tenaga,masa,wang. Bila ditambah lagi dengan accident, i was like penat. Sebelum ni pun penat juga, but since i'm no longer working on saturday..jadi bersemangat semula nak drive sana sini. There is something He wants to show to me. But emotionally, saya okay je. The moment i had thinking about this sorang sorang dalam bilik, husband datang and minta maaf  sebab accident ni dah menyusahkan saya, especially for a few weeks nak ke tempat kerja nanti. But i said to him, jangan laju-laju bawa kereta next time.

 Enough cerita sedih, now kita sambung cerita riang gembira. Now i'm on my 5th-day of Atkins diet. So far berjaya menahan godaan nafsu, even kami ada buat potluck raya kecil-kecilan kat office. But i have managed myself to control all of the nasi impit and beriani! Ratah ayam saja.




So cukup 7 hari seminggu nanti i will continue my Atkin story ya..See you, babai =)

No comments:

Post a Comment