Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Thursday, August 6, 2015

Second week of Atkins & bekal ke office

Assalammualaikum,

My Atkins diet is now on day-15..Tepuk tangan semua!!.Macam tak sangka pulak berjaya tak makan nasi,mi,air manis. Today saya nak share 2nd week of Atkins's menu. To be honest aku pun dah muak jugak sebenarnya menghadap benda yang almost sama every day. Tapi yang penting,mengenyangkan.

Ayam tumis cili+sayur kailan+cheese 1/2


 telur goreng+saleri


Nasi goreng atkin (bunga kobis+cili+bawang+ikan bilis)
Haaaa...yang ni memang betul orang cakap, dapat mengubat kerinduan terhadap nasi goreng. Memang mengenyangkan.


Yang ini semua lauk rebus
Udang+telur+brokoli+salad+cheese 1/4


 Breakfast telur rebus+tumis saleri+brokoli
Lunch salmon +tumis saleri+brokoli

 Repeat nasi goreng atkin, tapi malas nak cincang bunga kobis halus-halus

Ayam goreng 2 ketul+tumis kering petola

 Telur dadar+sardin+tumis petola

Breakfast salad telur
Lunch lempeng atkin(cream cheese+telur+air), sambal ikan bilis
Tapi aku tak breakfast pun sebab tekak rasa mual


Bab senaman, saya buat yang ringan-ringan je, berjalan berulang alik dalam bilik selama 15-20 minit, every day. So far itu jela yang paling rajin dibuat especially time naim tidur pukul 7 pm. Sepanjang minggu ke-2, ada cheat sikit..weekend beraya rumah si Yani ter-ambik biskut raya 3 keping & makan tahu goreng cicah sambal 2 keping. Haaa, ambik kau..macam cheat besar dah tu. Kebetulan pulak period, orang kata if tengah period berat badan will be statik or bertambah sikit.

Penurunan untuk 2nd week is 2kg

So total penurunan untuk 2 minggu atkins is 5 kg.

Rasanya is better for me to continue the induction phase from 2 weeks to  3 weeks. Kita tengoklah mana yang larat, maybe continue saja, but put Cheat Day once a week. Good luck to me!


No comments:

Post a Comment