Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, September 29, 2015

Give it a try

Assalammualaikum

Lamenya tak menjengah blog. Semester just started, sepanjang 3 bulan yang lepas i totally rest, buat kerja-kerja admin. Memang takde mengajar langsung sebab students were on semester break. Then, sepanjang 3 bulan I've got a lottttttttt of time thinking about travelling &  bercuti. Sometimes, you don't know apa yang merasuk diri sampai rasa nak sangat travelling, and sometimes, you can just easily forget about that, and menjalani kehidupan macam biasa. Tapi, kalau dah nak masuk dua bulan, and you keep texting your husband about this place, that place, googling the flight tickets and reading people's blog everyday itu maksudnya serious kan?

Actually  my first intention was just to exploring the islands in Malaysia. Itu saja targetnya. At least satu negeri dapat dua pulau/tempat2 best pun dah oklah..especially sabah sarawak, tak penah pun sampai sana lagi. Then kononnya by next year 2016, i plan to conceive, tak pun nak sambung phd (or both) letaklah target around April~June macamtu. Kita merancang saja. So before tu adalah rasa nak travel banyak-banyak ikut mampu mana. Entah macam mana, the second thought came out, and i said to myself "masukkan sekali asean country yang lain dalam list". Maka terhasil la buku "HOLIDAY". I bet my husband will laugh at me loudly if  he reads the content. Mintak-mintak janganlah dia buka or baca. Tapi pernah je i tunjuk 1-2 pages what i had plan for both of us.


Gila excited aku buat buku pasal holiday. And banyak kali juga i told my husband why not kita try travelling yang dekat-dekat, explore pulau-pulau, let say susah nak confirm date naik flight trylah naik train ala-ala backpackers. But husband just geleng kepala..kecewa aku. But now, class has started and i slowly forget it. Just like that?..huhhh...

Saying about holiday, just want to share you some pics of Tadom Hill Resort located at my house area. Not yet fully operated, but it's gone viral already. Tahun lepas, masa krisis air kat Kuala Langat, ramai juga orang kampung datang cedok air kat sini. Unexpected bila masuk tempat ni cantik rupanya & will be commercialized in future. Senanglah lepas ni kalau ada yang tanye landmark kampung/rumah saya sebut saja Bukit Tadom. Cuma bagi orang kampung sini, dulu-dulu kami tak masuk sangat kawasan ni since we know that this place is belong/near to penduduk  orang asli di kampung kami and got some sensitive area there. Tapi bila dah cantik camni, bolehlah jalan-jalan hujung minggu ambil angin.







Aidiladha lepas, we didn't go anywhere. Jerebu pun boleh tahan, duduk rumah jela.We did some bakar-bakar at home, tapi tak begitu menjadi and end up masak atas dapur gas.




 This so-called chicken soup made by myself. 

Bahan-bahan
-Butter,bawang merah,bawang putih,sosej,ketulan ayam (cincang&tumis)
-Masuk tepung gandum,kacau,campur air,biar mendidih.
-Masuk dalam blender, blend a few seconds
-Tapis & panaskan kembali dalam periuk, masuk kiub ayam,garam,lada sulah,black pepper.

Another food story, lately adalah dalam 2-3 kali i went to Old town White Coffee. Quite skeptical before dengan issue halal setahun dua dulu, but when i saw a big-big Jakim sign & ditambah lagi dengan kawan2 yang kerap makan kat sana, datanglah keyakinan yang memuncak-muncak, so i give a try!..sedap juga =)

Hazelnut coffee



Mee kari..yang ni sedap,kuah pekat

Dried mee kari, tak berkuah tapi ada rasa kari.

 Chicken chop

Asyik teringat-ingat hazelnut coffee..i bought it in small box at 7e.

Another food review....Sotong salted egg from Thai D'5 Restaurant. Kedai makan ni dekat dengan Jusco Bukit tinggi, running by husband's friend,Daus. Dah macam ketagih pun ade..haisshhh.



Ayam kuah lemon @ kedai Mama, yang ni baru try tenghari tadi. Not remember exactly nama kedai, tapi ada word 'mama', dekat dengan Usim, Nilai. Murah, and memang jadi port student beli makanan.


Alhamdulillah, masih sempurna deria rasa Allah berikan untuk rasa nikmat makanan. This few months/ weeks banyak dengar berita-berita gembira among my friends. Kak Sham dapat panggilan haji, Aimi kahwin, Jeff baru scan baby, and dapat boy..Anne dapat kerja gov under kastam.Alhamdulillah..seronok tengok kawan-kawan dengan rezeki masing-masing. Moga-moga kita pun dimurahkan rezeki juga & jangan putus asa mencuba. I'll hold first my travelling plan. Hihi.

Bye & Wassalam =)

Tuesday, September 1, 2015

Myvi & Aidijuma, i love Malaysia

Assalammualaikum,

Hai awak,awak,awak yang rajin baca blog saya yang tak seberapa ni, moga sihat semuanya. Since i'm no longer in Atkins diet, banyak juga lah karbo-karbo yang masuk dalam perut ni. Last few weeks, my sister buat majlis kesyukuran for her new born daughter. As a doorgift, i made her 300 pieces of cookies. Tiga hari berturut-turut siang dan malam, maka siaplah cookies ini. Start kenduri ni lah actually aku dah mencemar-dulikan atkins aku sampailah sekarang.


Sebab takut berat naik mendadak, i'm doing some jogging dekat kawasan kolej. Bunyinya macam sihat, tapi kalau tengok gambar, macam takde control makan jekkk..Jogging-jogging pun, i pergi melantak semua makanan favourite  yang sangat-sangat dirindui.




Kerinduan pada mi rebus haji wahid. Rupanya takdelah susah mana nak buat..


Resipi for 6 pax

1 biji besar bawang merah
3-4 biji bawang putih
Segenggam udang kering
1 cm halia
-blend semua bahan&tumis-campur 2-3 sudu serbuk kari daging

3 sudu besar taucu-bilas dengan air/kurangkan masin
2 biji kentang&2 biji keledek-rebus
-blend semua bahan&tumis sekali dengan bahan atas-

Tumis semua bahan, campur air, and perisakan dengan gula&garam



 Balas dendam nasi goreng kampung, nasi lemak, teh  tarik. Masa ni went for industrial attachment visit at Shah Alam. Bermalam kat rumah husband, kekok rasanya. Rumah husband tak berdapur, so makan luar / bungkus je. 



Another story.....
Selepas dua minggu menunggu,siap juga kereta ni. Kalau perasan, body part depan semuanya baru sebab dah kemek-kemek accident haritu.

Cuma yang tak bestnya, after a few days, aircond pulak rosak. Sebenarnya aircond ni dah lama tak sejuk, but i didn't do anything..biarkan saja walaupun dah selalu kena marah dengan husband. Sekali pergi servis, habis semua aircond pipe kena tukar sebab dah tersumbat teruk,berminyak & kotor. 


I'm kind of tired actually, asyik keluar duit pada kereta...i didn't blame the owner sebab kita fahamlah ambil kereta second, then dah lebih 5 tahun..memang beginilah ragamnya. Sebelum raya haritu pun i had spent the money untuk service, bearing, tukar break pad, pakai minyak high quality sebab everyday travel jauh ke tempat kerja. Apa saja yang husband advice, i had listen and spent my money on it. Kiranya i have spent the money for service sebelum raya, then accident lepas raya, then repair the air-cond..rasa macam dah kemuncak berkorban segala2nya untuk kereta ni. I really hope that this beloved Myvi bertahanlah atleast sampai March 2016, after renew the roadtax & insurance. Kasi i bernafas sikit & simpan duit tabung.

Alhamdulillah, walau banyak dugaan bak dilambung ombak gitu...walaupun risau repair aircond mahal, Alhamdulillah..cukup je saki baki duit dalam bank tu. In terms of kerja, belum lagi rasa stress sebab students masih on semester break. But in terms of dugaan kereta/emosi sebegini lah yang buat meroyan nak pergi bercuti/travel. Ya, dah kenapa aku bukak topik baru ni -TRAVEL.Tapi takpe, itu kita cerita lain kali.

Sempena merdeka, kami sekeluarga tak ke mana. Cuti dah di booking untuk kenduri kahwin cousin di Dengkil, and selebihnya rehat-rehat saja di rumah.  Sempena dengan semangat merdeka ni jugak, this year and next year, saya berazam nak merdeka-kan diri dari hutang piutang (yang PTPTN tu tak tahulah possible or not..) & nak banyakkan travel insyaAllah. I love Malaysia, I love Myvi walaupun dah banyak habis duit, and of course i love my Aidijuma sentuhan anak Malaysia. Akhir kata, tataplah gayaku dalam Aidijuma..kehkeh.



Wassalam