Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, October 20, 2015

Cari Kebahagiaan

Assalammualaikum & salam maal hijrah everyone =)
 


How do you find your happiness? Lain orang lain caranya & lain definasinya. Some people, they couldn't find the happiness from their beloved ones, but they managed to find it from surrounding. Melalui kerja, hobi, foods, kawan2, anak-anak. Ada yang suami/isteri depan mata serumah sebumbung tapi tak jumpa kebahagiaan. Ada yang hidupnya tanpa pasangan, tapi cukup bahagia dengan apa sahaja dalam hidupnya Mencabarnya hidup zaman sekarang, yang muda, yang tua, masing-masing kuatkan iman & semangat. For me, don't put so much hopes on human's love, bimbang nanti kecewa. But put your faith on Allah, kita tahu yang itu abadi & kita serah segala-galanya..Insyaallah, wanita memang dikurniakan Allah seribu kekuatan.


Cerita seminggu yang lalu, yang mana i'm trying hard filled up my days so that boleh lupakan hal-hal yang menyakitkan kepala. We tried char kuey teow ketam near my kampung, just next to Petronas Kg.Bukit Changgang. Tak jauh dari KLIA.Sedap, sepinggan macamni dalam rm8.50, ada udang, kerang & ketam. They got lobster too! . Ini boleh mendatangkan ketagihan!

Then on Saturday, jalan-jalan ke rumah kakak..Try mixing some jagung+vanilla ice cream+tapai ubi.Sedap yaww, makan sambil tengok Gordon Ramsay masak.Actually teringin nak repeat makan aiskrim tapai ubi kat Aunty Aini Cafe.


Belah petang, kami ke Sungai Buloh, cuci mata tengok pokok bunga. Kami pergi satu kedai saja sebab hujan gerimis waktu tu. Naim got excited tengok pokok-pokok & finally tergelincir. Mujur dia tak nangis.

And this is what i got. It cost me rm8, sejuk mata nak buat kerja. Actually i was looking for cactus tapi kebetulan kedai yang kami pilih ni cuma jual pokok-pokok berdaun. Hopefully lepasni akak cleaner tak marah dengan aku sebab daun-daun pokok ni ada sikit-sikit gugur atas meja. She cleaned my table everyday & rasaya meja aku paling crowded among the colleagues.
On Sunday, datang semangat nak berdiet kembali.Cadangnya nak start bawa lunch box, and buat diet kalori. So, bought some groceries. Lama sangat dah tinggal atkin, nak mula balik teramatlah liat.


Malangnya lunch box cuma berjaya sehari saja on Monday. Selasa got guest professor datang visit & ada jamuan, wednesday cuti, khamis got training and food was provided, and last sekali jumaat dah plan potluck dengan kawan-kawan office. Walaupun cuma sehari, semangat masih ada and i bought a proper container for my lunch box. Baru lah best sikit nak buat banyak lauk & letak separately. Punya besar Giant tu, but it was really hard for me to find this type of container, yang ada separate part macamni. Harga tupperware ni rm12. Itupun jumpa satu brand saja.


This was our potluck on friday. My friend bawa bihun goreng and we agreed that the bihun is veg-type since we got a few friends yang vegetarian. I cooked pasta goreng campur udang&ikan bilis, while the juniors brought kuih, ayam goreng and brownies. But finally rasa macam 'isshhh sabar jelah buat bihun veggie tapi 'orang' tu tak makan pun'. Kalau tahu dia tak nak makan, dah lama dah suruh my friend bubuh fish ball, ayam, ikan bilis kasi sedap sikit.

 Lately ni famous betul orang duk share makan kat Shell out dengan segala ketam-ketam & apron plastik. Tak kurang juga ada yang try di rumah. Dah lama tak ratah ketam puas-puas macamni. Tadi macam baru cerita pasal diet kan?..hehe.


Emak prepare ketam cili just like  ayam masak merah. Tapi kurangkan sikit rasa pedas dia dengan lebihkan sedikit gula. Ketam & udang ni mak goreng dulu dengan garam,kunyit, lada sulah. Sayur-sayur macam brokoli , carrot & jagung dah rebus awal-awal & just tabur last sekali. Guess what, sebenarnya makan jagung rebus bersalut sambal adalah sedapppp!!. Cubalah =)



Untuk hiburkan Naim, mama bawak pergi tengok unta on weekend semalam. Haritu, a few of friends had share some pictures of mini zoo kat sebelah kampung.  Tapi sebelum tu mama had to bring him potong rambut, after all the drama meraung-raung kat kedai, lega rasanya tengok kepala botak bersih. At least tahan untuk 3 bulan akan datang, so that mama will emotionally prepared dengan drama meraung naim tu.


Hati senang, kepala bersih, then mama belikan super creamy tea boss! "Tea Boss" lemak berkrim is running by my cousin's husband, ada khemah kecil opposite of Kilang Genting Sanyen near KLIA, beli secawan, kongsi 3 orang baru boleh habis. Tengok orang order perisa green tea, terliurrrrr..But for the beginning, i order milk tea & coffee =)


'Mini zoo' ni was actually tanah milik someone, he built a few unit house beserta surau and sekitarnya the owner bela beberapa jenis haiwan macam burung unta, unta, kambing, ayam belanda, angsa & lembu. And at the same time, tiada halangan untuk orang-orang lalu lalang kat situ singgah tengok. The interesting part is tengok roughly rumah yang dibina ada corak kufi, pokok kurma, & nowadays dah famous orang buat rumah pakai interlocking brick. Walaupun tak banyak mana haiwan, but fun enough untuk kids and parents datang spent for 30 minutes ambil angin petang-petang.



That's how i defined my happiness. Memasak, jalan-jalan, makan, dengan orang yang memang sepatutnya dapat kasih sayang, masa & perhatian kita.So far in 4 months period, saya berjaya tak bawak balik kerja ke rumah. Kalau ada pun just review lecture notes in 15 minutes. Insyaallah, in future, mama try to spend more quality time untuk naim. Kadang pergi kerja, naim tak bangun lagi, mama balik kerja kadang-kadang naim dah tidur/ nap petang. By the time he woke up at midnight, mama dah tidur and end up sambung tidur depan tv sambil temankan naim watching cartoon.Kalau naim tak tidur petang, dapatlah mama tengok muka sweet naim sambut mama balik kerja.

Okay then, jumpa lagi next entry =)





No comments:

Post a Comment