Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Friday, October 9, 2015

Special celebration, special place, special person

Assalammualaikum,

Sementara masih segar di ingatan, cepat-cepat update entry. Lega rasanya bila dah settle conduct class untuk seminggu, now barulah rasa excited nak menulis. Ahad lepas, saya berjalan ke Tanjung Karang which was actually a family trip, disertai pakcik-pakcik  & makcik-makcik saya sebelah emak ke kenduri kesyukuran sepupu yang baru berkahwin. Dalam perjalanan saya agak boring/murung sebab husband tak join, plus risau duk memikirkan berjalan dengan kereta yang dah lama tak berservis. Alhamdulillah, semuanya lancar. Murung-murung tadi tu semuanya hilang bila nampak sawah padi yang terbentang luas. Bukanlah tak pernah nampak sawah padi, cuma jarang-jarang nampak. Sayang sekali jerebu haritu sedikit mencacatkan pemandangan. Kalau tak, mesti lebih hijau & nyaman je rasa. On the way balik, kami singgah makan mee rebus udang..sedap!






Sejak bekerja di company baru, sejujurnya saya ada lebih banyak masa untuk jaga hubungan dengan kawan-kawan. Kalau ada staff baru yang masuk ke floor saya, mesti ringan je mulut nak ajak berborak.Tapi memang dah nature suka bercakap, diam itu bukan saya. Bila umur dah meningkat, saya try untuk lebih mendengar cerita orang, jadi pendengar, bertanya itu ini, rather than kita membuka cerita kita sendiri.So far dalam tempoh 4 bulan bekerja, Alhamdulillah kami ada ukhwah yang rapat, berjaya sambut birthday untuk setiap seorang, berpotluck, breakfast & lunch sama-sama. Starting dari birthday saya, terus berlanjutan sambut ke birthday yang lain-lain. Macamane gembira si A, we'll do the same thing for si B, C and D. Kalau di tempat lama dulu, memang rapat dan masih contact baik dengan kawan-kawan lama, tapi tak begitu banyak masa nak bersosial sana sini. Bila kat tempat baru, jadi rajin pulak buat celebration sama-sama dengan kawan-kawan. Tiap-tiap minggu ada saja plan.

Potluck breakfast sempena Kak Sham nak tunaikan haji + 'bachelor party' untuk Aimi. Rindu nak tunggu Kak Sham balik =)




Sambut birthday Fariha september haritu. Last minute plan.





Awal Oktober, kami sambut birthday Jiha & Wan. Kami bawa potluck untuk breakfast, gigih i bakar brownies pagi-pagi.Kebetulan Jiha bawa 'telur merah', lebih kurang simbolik kelahiran untuk orang berketurunan cina. Ini pun last minute plan, like harini tanya bila birthday, rupanya lusa.


And the ultimate, was yesterday. We had celebrated a farewell dinner for Anne. She's just be with us for  two months  and will going for Kastam soon. This time, no potluck or KFC, but we choose Aunty Aini's Garden Cafe for this special occasion.

The place is sooooo beautiful






Kami datang around pukul 6.30 pm, masa tu hujan start turun rintik-rintik & sempatlah kami bergambar sebelum hari gelap. Surau disediakan and we performed our Maghrib here. To anne, good luck for your future!

Syukur dikelilingi kawan-kawan yang penyayang & memahami. Kadang, bila kita buat decision untuk move to the new life, belum tentu kita akan jumpa pengganti sebaik kawan-kawan yang kita pernah ada dulu. Dan untuk kawan-kawan baik yang kita pernah ada dulu, bukan senang untuk kita jaga & kekalkan hubungan. But believe that, bila kita positive people will get influenced dengan aura positive kita. Spread the love!







No comments:

Post a Comment