Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Thursday, November 19, 2015

Re-induction Atkin -1

Hi, Assalammualaikum,

Macam dah rutin pula setiap hari khamis after habis class for that week, terus start update blog. Harini mood penuh gembira dan berbunga-bunga. Gembira dengan rezeki kawan-kawan. Bila mana kita pun pernah merasai pengalaman yang lebih kurang sama, terus jadi beremosi nak berkongsi kegembiraan itu.

 Dr.Hajah Shamsiah Banu, she's inspire me a lot. This morning, kak sham just passed her viva successfully, dapat Hajah, dapat title Dr. lagi. Sounds perfect lifenya kan?, tapi bila ditanya siapa-siapa pun, bukan mudah nak dapat kejayaan macamni. In her journey completing the PhD and being a single mommy for two kids,sangat mencabar. Ini baru satu cerita. I have heard and seen a lot of PhD's stories of my friends and lecturers,in fact my own brother..semuanya dasyat-dasyat punya cabaran. Setakat diduga kereta bocor, itu cuma lah cabaran kecik-kecik. Yang real punya semuanya main mental emosi.Back to Kak Sham, since i'm too excited for her, me & a few friends went to florist this afternoon and dapatlah beli sejambak bunga plastik untuk Kak Sham. Terbayang-bayang moment viva master dulu-dulu. And i got another two friends that will go for PhD viva tomorrow (friday) and next monday. Good luck my dear friends!

This week, i have decided to start my Atkin re-induction. Feel more excited when 3 of my friends join me. Baru seronok sikit & takdelah nak jelous tengok depa pi kuar lunch makan sedap-sedap.Kihkih..Actually, sebelum fikir nak diet balik sempatlah pergi cari / masak beberapa jenis makanan yang dah lama teringin nak makan.

Kari telur, masak sendiri. 

 Pisang goreng cheese, mahal ye nowadays.. rm7.


Pirate Coffee..makin famous sekarang ni. Cuma lebih sedap kalau tambah manis & creamy sikit. Location opposite Giant Nilai. 

Last week, ada beli stok susu tepung untuk Naim. Dapat pula free gift play card dari Dutch Lady. Bukan main seronok lagi Naim sebab dia suka sangat gambar haiwan-haiwan.

So, dah sedap-sedap makan siap bergambar bagai kat atas, Isnin baru ni saya start re-induction, tapi tak begitu straight/clean. Lepas try Atkin dulu & dapat turunkan berat berat, sesedap rasa makan carbo semula tanpa serba salah.Sudahnya now back to previous weight. Ibarat turun 5-6 kilo, sekarang naik semula 5-6 kilo. Here is my menu bekal ke office sepanjang 4 hari: 

Day 1-sayur kacang buncis+capsicum, bergedel ayam Ramly
Day 2-Repeat sayur kacang buncis
Day 3 - Tumis sayur bayam + telur dadar
Day 4 - Nasi goreng atkin, cheese, bergedel ayam ramly (Malam:telur hancur+sayur pucuk ubi+sambal)


 So far ada penurunan untuk 3 hari ni..tapi biar kita kumpul seminggu then baru cerita ye =)
Okay then, babai.

Saturday, November 7, 2015

Buaya @ Paya Indah Dengkil

Assalammualaikum & hi everybody,

Happy nya this week sebab terbayang next week will a bit free, since majority at my working place are Indian, students will having semester break seminggu, staff pula ramai yang bercuti sambut deepavali, and ada juga yang balik India. Kami yang malay ni tumpang mood cuti sekali. Weekend lepas, sengaja tukar angin beli groceries dekat Alamanda. Lama tak berjalan ke sana, adalah lebih 2 bulan juga. Sejak IOI buka, Alamanda dah kurang sesak so takdelah susah sangat nak makan-makan kat situ.


On Sunday, pagi-pagi keluar cari surat khabar and tergerak pula nak singgah Paya Indah (Wetland) kat Bukit Changgang-Dengkil. Dulu masa zaman Tun Mahathir, tempat ni quite known dengan badak sumbu, buaya & tasik-tasik teratai. Kemudian entah macamana lama-lama terkubur sepi, tapi masih cantik & sesuai datang buat family day/berbasikal. Sometimes, orang kampung area sini akan guna tempat ni for wedding/event.


Naim ni pencinta haiwan, suka sangat dia kalau kita bawa tunjuk haiwan-haiwan. Nanti senang-senang kita ke zoo negara ye Naim. Dekat wetland ni, kalau sebut buaya saja ada dalam 50 ekor dalam kolam besar ni. Masa kami sampai, agak ramai juga & kebetulan pekerja2 tengah bagi buaya makan.


Layan Naim main giant bubble. Tempat ni best kalau kita datang bawa tikar & picnic.

Very nice and calm isn't it?Actually, ada lagi kolam besar untuk badak sumbu, itik, and sometimes kalau bernasib baik boleh nampak burung merak berkeliaran. Next time datang kita picnic kat sini & bawa basikal =)

This week meriah sikit office, one of our beloved office mate, Kak sham dah selamat pulang dari haji. Hari first dia masuk kerja, kami keluar lunch sama-sama, tapi lupa pulak nak ambil gambar muka kak sham yang berseri-seri tu. Tapi yang nak sangat saya highlight kan is the food/kedai yang kami try. Tak jauh dari Aunty Aini cafe, commonly known as 'kedai tepi kubur' & sedikit tersorok. Nak datang kedai ni memang kena booking sebab ramai sangat orang datang makan lunch, plus space yang agak limited. Lauk-lauk dia memang sedap & selalunya pukul 2 pm macamtu dah tutup/habis. Kami ambil lauk berbeza-beza, so  boleh tumpang rasa each other. Tapi kuah lemak tempoyak dia memang terbaikkk.


Set : nasi+sotong petai+ulam+cendol, rm10



Actually minggu ni banyak juga kami try makan menu baru kat kedai-kedai area Nilai. Tukar selera katanya. Macam kat bawah ni, nasi beriani ayam kat satu kedai arab area Inti College. Terlupa nama kedai tu, tapi quite famous juga. Nasi dia MasyaAllah...lembutnya, sedapppp...i managed to finish the nasi but not the chicken.

 Yang ini, mi kari from Hailam Kopitiam. Actually, lately ni i ketagih dengan mi kari Old Town Coffee, so bila pergi Hailam Kopitiam, saja nak try mana tau lebih sedap. But then Old town lebih kena dengan tekak & selera.

Satu lagi ketagihan,  tiap kali datang KFC mesti nak beli cheezy potato. Naim pun sama, ketagih nasi & ayam goreng KFC. Nasib baiklah yang dia suka tu affordable, bolehlah mama bawak makan selalu.


Alhamdulillah for this week, happy and smooth je routine. Itulah yang saya doa setiap hari. Okay then, see again =)