Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Thursday, November 19, 2015

Re-induction Atkin -1

Hi, Assalammualaikum,

Macam dah rutin pula setiap hari khamis after habis class for that week, terus start update blog. Harini mood penuh gembira dan berbunga-bunga. Gembira dengan rezeki kawan-kawan. Bila mana kita pun pernah merasai pengalaman yang lebih kurang sama, terus jadi beremosi nak berkongsi kegembiraan itu.

 Dr.Hajah Shamsiah Banu, she's inspire me a lot. This morning, kak sham just passed her viva successfully, dapat Hajah, dapat title Dr. lagi. Sounds perfect lifenya kan?, tapi bila ditanya siapa-siapa pun, bukan mudah nak dapat kejayaan macamni. In her journey completing the PhD and being a single mommy for two kids,sangat mencabar. Ini baru satu cerita. I have heard and seen a lot of PhD's stories of my friends and lecturers,in fact my own brother..semuanya dasyat-dasyat punya cabaran. Setakat diduga kereta bocor, itu cuma lah cabaran kecik-kecik. Yang real punya semuanya main mental emosi.Back to Kak Sham, since i'm too excited for her, me & a few friends went to florist this afternoon and dapatlah beli sejambak bunga plastik untuk Kak Sham. Terbayang-bayang moment viva master dulu-dulu. And i got another two friends that will go for PhD viva tomorrow (friday) and next monday. Good luck my dear friends!

This week, i have decided to start my Atkin re-induction. Feel more excited when 3 of my friends join me. Baru seronok sikit & takdelah nak jelous tengok depa pi kuar lunch makan sedap-sedap.Kihkih..Actually, sebelum fikir nak diet balik sempatlah pergi cari / masak beberapa jenis makanan yang dah lama teringin nak makan.

Kari telur, masak sendiri. 

 Pisang goreng cheese, mahal ye nowadays.. rm7.


Pirate Coffee..makin famous sekarang ni. Cuma lebih sedap kalau tambah manis & creamy sikit. Location opposite Giant Nilai. 

Last week, ada beli stok susu tepung untuk Naim. Dapat pula free gift play card dari Dutch Lady. Bukan main seronok lagi Naim sebab dia suka sangat gambar haiwan-haiwan.

So, dah sedap-sedap makan siap bergambar bagai kat atas, Isnin baru ni saya start re-induction, tapi tak begitu straight/clean. Lepas try Atkin dulu & dapat turunkan berat berat, sesedap rasa makan carbo semula tanpa serba salah.Sudahnya now back to previous weight. Ibarat turun 5-6 kilo, sekarang naik semula 5-6 kilo. Here is my menu bekal ke office sepanjang 4 hari: 

Day 1-sayur kacang buncis+capsicum, bergedel ayam Ramly
Day 2-Repeat sayur kacang buncis
Day 3 - Tumis sayur bayam + telur dadar
Day 4 - Nasi goreng atkin, cheese, bergedel ayam ramly (Malam:telur hancur+sayur pucuk ubi+sambal)


 So far ada penurunan untuk 3 hari ni..tapi biar kita kumpul seminggu then baru cerita ye =)
Okay then, babai.

No comments:

Post a Comment