Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Wednesday, December 30, 2015

Ending of 2015 & wishes for 2016

Assalammualaikum and hai...

Sedang elok Naim tidur, dapatlah ubat kerinduan update blog yang lama tak terusik. Sibuk, ya sibuk macam biasa, terkejar-kejar kita habiskan syllabus. Seminggu dua ni banyak public holiday jatuh dekat-dekat dengan weekend. Seronoknya kalau financial dah stabil, dapat holiday sana sini, tak kurang juga ramai yang muda-muda berpeluang mengerjakan umrah dengan family. Oh myyyy, i'm so jealous.

Sebelum cuti Krismas haritu, kami satu ofis ada plan nak picnic & mandi dekat Tadom Hill, near my house. Mula-mula plan sampai 10-12 orang yang akan join, but end up kami berempat je yang join, and kak sham brought her family members, nampaklah ramai sikit 8 orang. Ikut tentatif, we were having breakfast at my house and terus siap-siap salin baju ke Bukit Tadom. Sampai-sampai je around 10.30 am, dah ramai orang mandi. Harga tiket rm20/entry..selalunya tengok orang mandi dari jauh, and now saya pulak excited nak try. Masih ingat lagi masa mula-mula sampai, the moment i filled  up and submit the registration form suddenly the guy at the reception area look surprised, "Eh akak orang kampung sini".. yela dik, kenapa, orang sini tak boleh datang mandi ke...hehe



The view was so nice...bila kawan-kawan/kakak tanya, i honestly said that seronok mandi situ, rasa macam berada di sebuah daerah lain, padahal hanya di kampung sendiri. Hihi...Waktu ni dah mula musim hujan, so i was predict that the weather will be good at the morning, and will start raining at the evening. Sebab tu ramai yang datang pagi-pagi mandi, nyaman dan sejuk. The good thing, ada orang/pekerja yang sentiasa check tiap kali orang nak turun mandi. Semua orang kena pakai safety jacket betul-betul, termasuk tali yang patut dipakai kat celah kaki tu supaya kita terapung sekali dengan safety jacket. Kalau tak, jaket je yang terapung, orang entah ke mana tenggelam hilang. Ramai juga yang datang saja nak mandi-mandi, tapi tak pandai berenang pun sebenarnya, including me =)

Kalau nak picnic pulak, space a bit limited. ada cafe, but i'm not sure apa makanan yang disediakan. Kami bawa bekal breakfast pagi tu and selang seli makan-mandi-makan-mandi sampailah tengahari around pukul 1.30 pm. Cukuplah spend masa setengah hari.






During public holiday, while others busy uploading their holiday's story... i just spent my time with the kids. Jalan ke rumah kakak, main dengan budak-budak then pergi window shopping. On weekend pulak, bawak budak-budak mandi pantai kejap.



Waktu ni, husband baru je dapat kerja area KLIA, but still kena berulang office dari Klang-KLIA. Dengan jadual kerja tak menentu, ikut jadual flight, he has to standby all the time. Saya pilih untuk tak merungut, sebab pekerjaan ni lebih baik berbanding dulu. Kalau nak cerita merungut, banyak lagi benda boleh dirungutkan. But when it comes to rezeki, kita kenalah bersyukur. Tiap-tiap hari dia boleh singgah rumah sekejap-sekejap untuk lunch/dinner & main dengan Naim, and walaupun tak fully living together but at least we see each other everyday. Much better than the situation before.


Alhamdulillah, end of 2015 ada rezeki-rezeki yang datang. Kecil atau besar, saya tadah & guna peluang tu sebaik mungkin. Nothing easy, tapi Allah maha mengetahui whenever we ask, whenever we need it, He will give to us..on the right time. 

For the upcoming new year, i wish for a good health, a better financial planning, a better time quality for family,  dan moga diberi peluang menambah zuriat. See you 2016!!

No comments:

Post a Comment