Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, January 12, 2016

Sedikit penjimatan di bulan Januari

Assalammualaikum 2016,

Sejak mula bekerja dari tahun 2013, sentiasa letak azam nak kumpul duit banyak-banyak. Tapi hakikatnya terlalu mencabar, percayalah zaman sekarang ni kalaulah sihat tubuh badan, tak perlu tidur/makan, kalau diberi peluang buat lebih dari 2-3 kerja pun sanggup. Now rasalah penatnya bagaimana parents kita dulu pun bersengkang mata siang malam cari duit. Haritu berazam juga, 2016 ni nak banyakkan membawa home meal ke office, tapi dah seminggu lebih baru terkedek-kedek nak mula.

 My first bekal in 2016. Yes, kita back to basic. Biasakan makan sebegini, ringkas, mudah, jimat masa tapi ikan bilis sekarang pun mahal juga kan..hihi.

Start working in 2016, i bought some office wears. Disebabkan kegemukan, dalam banyak-banyak kedai, Peace the only one that suit me. Kalau lah begitu mudah boleh kurus, how i wish to wear all the old kurungs & blouses dalam almari tu.


 Penjimatan lain, i've trained naim on wee's training. Kami start on weekend dulu, sebab weekdays nenek  busy nak siapkan tempahan jahitan/jemputan marhaban/tahlil & macam2 lagi. Lagi nak beri perhatian kat Naim. Poo-poo belum train lagi, sebab tiap kali naim tak pakai pampers, nampak macam dia tak rasa nak poo-poo. Mula-mula, 3 kali bocor, penat jugalah nak mengelap lantai. Tapi kali ke-4 dan seterusnya, he got it. Cuma, bila start Isnin & mula bekerja, tak dapatlah saya nk minta/suruh mak buat semua ni. But it's okay. Yang penting both mama and naim, kena willingly do this potty training. Kalau mama tension kang, tak jadi apa nanti.





There are too many things i need to improve/change in 2016. Life style yang tak sihat, time management, communication..satu-satu nanti kita improve ya =) 

Bye semua

No comments:

Post a Comment