Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, February 23, 2016

Meal preps and gigi geraham's story


 Assalammualaikum

Hi, cepatnya February nak habis. Last week, i did some searching on meal preps, which i hope that can save my lunch time, money, and at least i can control or know better what goes inside my body, just cooking oil, sugar and salt. Takde perisa tambahan yang menyakitkan kepala macam kat kedai-kedai makan di luar sana. Reduce weight?, kalau ada kira bonus la. Googling here and there, i've decided to just prepare for 3 to 4 days of meal for days and nights. Kalau tanya bab nasi, i really malas nak masak nasi everyday, so i just add more more and more potatoes in my meal. So on Sunday night, i had prepare all the ingredients, cook for five meals and only done after two hours. I placed all the meals in small containers, then put in the freeze, and reheat on the next morning.



Day 1- bayam,carrot, bawang besar, udang, cili kisar

Ayam, cendawan butang, kentang,carrot, tumis dengan kuah kicap+serbuk kurma.


Day 2-kacang buncis, cendawan butang, capsicum,bawang besar

Simple paprik ayam

Day 3-Kurma ayam

Day 4-repeat some of the meals. I've found that it becomes a boringggg week since i normally lunch outside. But the good thing is.. it really save my time and money. Cuma yang kurang best nya meal prep ni, some of the nutrition might be lost when you freeze and reheat the meals.So kira dah memadai prepare meal straight for three days.

Since hari ke-4 tu dah mula jemu tak keluar langsung, balik dari kerja petang tu singgah makan kek and lasagna beef at secret recipe. Malam tu mula lah mencucuk kat gigi geraham atas.


Kisah gigi geraham ni actually started 7-8 months ago, bermula dengan lubang kecil and akhirnya pecah /patah dalam bentuk serpihan. The funny part was, it's gone when i was enjoying my nasi lemak!.Masa makan tu rasa macam ada gigit serpihan/something keras macam garam yang tak hancur. So telan jela. Lepas habis makan baru terasa gigi berangin semacam, rupanya dah pecah/patah separuh.Sejak dari tu, lubang pada gigi geraham tu jadi besar and tiap kali makan mesti terselit sana sini.Sakit?..Tak, tak sakit sebab tu boleh simpan gigi tu lebih dari 6 bulan. Cuma kadang-kadang ada rasa ngilu, sakit tapi insaf sekejap je So jumaat lepas tu kira dah sampai kemuncak, dah tak boleh simpan lagi gigi ni sebab betul-betul rasa macam bad attitude, takut, nervous entah apa apa.

Friday, on early morning pukul 9 ++ pagi bawa mak and Naim teman sekali ke klinik gigi. Nak ke klinik government, maybe kena buat appointment dulu and datang lagi next time, so saya terus ke klinik swasta, Klinik Pergigian Nor, Banting. Klinik ni memang dah lama, rasanya dari zaman sekolah menengah dulu dalam 15 years ago dah wujud dah klinik ni. Doc and assistant semuanya perempuan. Very simple, doc akan check dulu gigi yang bermasalah, kalau bengkak kena makan ubat dulu and tunggu next week. Kalau tak, just proceed buang gigi tu. In my case,  bengkak baru nak mula plus nak mula bernanah. Sound scary, tapi boleh cabut on the spot. Saya cakap kat doktor, 'saya nak settlekan semua harini, dah tak nak tunggu-tunggu next week dah'. Part cabut gigi tak sakit sebenarnya, tapi yang sakit masa nak bius gusi tiga kali. After a few minutes, muka kebas then baru doc cabut gigi but she'll make sure first samada kita rasa sakit or tak the moment playar tu cengkam gigi kita. Kena relax and about two-three times trial, doc goyang playar sana sini then you're done! Less than 15 minutes. Memang tak sakit. Buat penat je aku imagine entah ape-ape selama ni.


So sementara muka masih kebas, i quickly went to Econsave, bawa mak beli barang dapur and sempat lagi singgah kedai hardware beli alat-alat cat bilik tidur. Ngam-ngam sampai rumah 12.30 tengahari, bius & segala kebas semua dah hilang. Alhamdulillah, lepas bius hilang takde rasa sakit, just ngilu sikit sehari dua. Suppose makan sejuk-sejuk macam aiskrim, tapi tersilap beli aiskrim kit-kat, nak kena kunyah pula kit kat tu.


Alright, sampai sini dulu my meal preps and gigi geraham's story. My advise, kalau ada gigi yang rosak, do the necessary treatment. If not, datang pula jangkitan kuman and will give you another problem. Insyaallah, next entry i'll story about my little bedroom's make over. See you again =)

Monday, February 15, 2016

Hi Malacca,it's been a very longgg time

Assalammualaikum and hi all,

Alhamdulillah dapat curi masa sedikit untuk update blog. Although January and Feb gave us a lot of free time, sesungguhnya yang terindah itu hanyalah sementara.Haha...But syukur, as i was wisely used my holiday with my love ones. Started from weekend before the Chinese New Year, husband drove us to his bff-brother in law's wedding at Melaka. We went there a few times, but this time we managed to spent some times at Teluk Kemang on the way back to home. Baju memang dah siap-siap bawa sebab macam ada instinct nak mandi pantai.




Since our 4th anniversary fall on CNY, he brought me twice to shopping mall and enjoy seafood at Steamboat Malaya, Kota Warisan. So dari weekend sampailah ke CNY, memang makan besar la kami tiga beranak. And again Alhamdulillah for the rezeki. Tak mengharap pun untuk dia jadi typical romantic guy.



Just after the CNY holidays and everybody start working, all the ladies continue the holiday. On Wednesday, we had travel to Johor to send my bro in law as he works at Singapore. Just spent a few hours, then we quickly drove to Melaka singgah rumah abang di Ayer Keroh & stay for 2 nights.
It has been a very long time i didn't visit the Bandar Hilir, A-famosa and all the historical buildings. More than 15 years i think. So totally it feels like first time experience. In one day tour, we have visited Taman Rama-Rama, cari yang dekat je =)




 

 Then we have a walk at the red building area and naik Melaka cruise. Cukuplah dua tiga tempat dengan nak handle budak-budak lagi, we just plan to have a simple and light trip. Itu pun dah terasa banyak bakar kalori.Phewwww..Seronok actually naik boat and viewing mural and colourful building, except for the smell of the river.



Nak menjelang malam, kami ke restoren Pak Putra. A few friends have recommend me to dine-in here and order their ayam tandoori and roti nan-cheese.Seperti yang diperkatakan, memang sedap,lembut roti nan-cheese diorang and ayam tandoori memang rasa juicy-juicy gitu.



By friday morning, kami bertolak balik and my sister dropped me at Nilai dan terus masuk kerja. Gigih kau terus pergi meeting. Done the holidays, after this simpan duit banyak-banyak lagi and give happiness to your love ones.