Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, February 23, 2016

Meal preps and gigi geraham's story


 Assalammualaikum

Hi, cepatnya February nak habis. Last week, i did some searching on meal preps, which i hope that can save my lunch time, money, and at least i can control or know better what goes inside my body, just cooking oil, sugar and salt. Takde perisa tambahan yang menyakitkan kepala macam kat kedai-kedai makan di luar sana. Reduce weight?, kalau ada kira bonus la. Googling here and there, i've decided to just prepare for 3 to 4 days of meal for days and nights. Kalau tanya bab nasi, i really malas nak masak nasi everyday, so i just add more more and more potatoes in my meal. So on Sunday night, i had prepare all the ingredients, cook for five meals and only done after two hours. I placed all the meals in small containers, then put in the freeze, and reheat on the next morning.



Day 1- bayam,carrot, bawang besar, udang, cili kisar

Ayam, cendawan butang, kentang,carrot, tumis dengan kuah kicap+serbuk kurma.


Day 2-kacang buncis, cendawan butang, capsicum,bawang besar

Simple paprik ayam

Day 3-Kurma ayam

Day 4-repeat some of the meals. I've found that it becomes a boringggg week since i normally lunch outside. But the good thing is.. it really save my time and money. Cuma yang kurang best nya meal prep ni, some of the nutrition might be lost when you freeze and reheat the meals.So kira dah memadai prepare meal straight for three days.

Since hari ke-4 tu dah mula jemu tak keluar langsung, balik dari kerja petang tu singgah makan kek and lasagna beef at secret recipe. Malam tu mula lah mencucuk kat gigi geraham atas.


Kisah gigi geraham ni actually started 7-8 months ago, bermula dengan lubang kecil and akhirnya pecah /patah dalam bentuk serpihan. The funny part was, it's gone when i was enjoying my nasi lemak!.Masa makan tu rasa macam ada gigit serpihan/something keras macam garam yang tak hancur. So telan jela. Lepas habis makan baru terasa gigi berangin semacam, rupanya dah pecah/patah separuh.Sejak dari tu, lubang pada gigi geraham tu jadi besar and tiap kali makan mesti terselit sana sini.Sakit?..Tak, tak sakit sebab tu boleh simpan gigi tu lebih dari 6 bulan. Cuma kadang-kadang ada rasa ngilu, sakit tapi insaf sekejap je So jumaat lepas tu kira dah sampai kemuncak, dah tak boleh simpan lagi gigi ni sebab betul-betul rasa macam bad attitude, takut, nervous entah apa apa.

Friday, on early morning pukul 9 ++ pagi bawa mak and Naim teman sekali ke klinik gigi. Nak ke klinik government, maybe kena buat appointment dulu and datang lagi next time, so saya terus ke klinik swasta, Klinik Pergigian Nor, Banting. Klinik ni memang dah lama, rasanya dari zaman sekolah menengah dulu dalam 15 years ago dah wujud dah klinik ni. Doc and assistant semuanya perempuan. Very simple, doc akan check dulu gigi yang bermasalah, kalau bengkak kena makan ubat dulu and tunggu next week. Kalau tak, just proceed buang gigi tu. In my case,  bengkak baru nak mula plus nak mula bernanah. Sound scary, tapi boleh cabut on the spot. Saya cakap kat doktor, 'saya nak settlekan semua harini, dah tak nak tunggu-tunggu next week dah'. Part cabut gigi tak sakit sebenarnya, tapi yang sakit masa nak bius gusi tiga kali. After a few minutes, muka kebas then baru doc cabut gigi but she'll make sure first samada kita rasa sakit or tak the moment playar tu cengkam gigi kita. Kena relax and about two-three times trial, doc goyang playar sana sini then you're done! Less than 15 minutes. Memang tak sakit. Buat penat je aku imagine entah ape-ape selama ni.


So sementara muka masih kebas, i quickly went to Econsave, bawa mak beli barang dapur and sempat lagi singgah kedai hardware beli alat-alat cat bilik tidur. Ngam-ngam sampai rumah 12.30 tengahari, bius & segala kebas semua dah hilang. Alhamdulillah, lepas bius hilang takde rasa sakit, just ngilu sikit sehari dua. Suppose makan sejuk-sejuk macam aiskrim, tapi tersilap beli aiskrim kit-kat, nak kena kunyah pula kit kat tu.


Alright, sampai sini dulu my meal preps and gigi geraham's story. My advise, kalau ada gigi yang rosak, do the necessary treatment. If not, datang pula jangkitan kuman and will give you another problem. Insyaallah, next entry i'll story about my little bedroom's make over. See you again =)

No comments:

Post a Comment