Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Saturday, March 19, 2016

Sabah in love

Assalammualaikum,

As promised, here is my Sabah's story. I can say that the trip was not a budget trip since everything was settled/booked within two weeks but Alhamdulillah, we got it at very reasonable price. Since it just both of us, my friend Yanti has settled the flight ticket&hotel, and i arranged the transport&activities. For the flight ticket, we flew with Malindo with the price rm330/pax (return flight+free 30 kg baggage+free snacks+travel insurance).Masa tu Airasia a bit expensive, so kita cuba flight lain. For the hotel,Yanti got some traveling membership so her agent has arranged us to stay at Grand Borneo Hotel,around  rm120 per night. The hotel was good but a bit far from bandar KK.


For the three-days travelling, we have decided to rent a car+driver only on the 2nd day, and using public transport for the rest. Glad that i know this 'abang', which was my schoolmate, living and running travel agency at Sabah. Asalnya saja-saja bertanya, but Alhamdulillah he offered me the rental car+driver to Kundasang-Ranau+island hoping package(3 islands) for two pax in around rm400. Kalau let say sewa kereta drive sendiri, risau pula sesat sana sini & bazir masa.

On the first day, flight kami awal pagi which was on 7 am. Sampai airport KK, we just directly went to the bus counter, bought rm5 bus ticket to Centre Point KK, had lunch, walked about 15 minutes finding another bus station and riding bus to Sepanggar kalau tak silap namanya (ticket rm2) to reach to our hotel. Masa ni berkilat-kilat kulit muka jalan tengah panas, tanya orang direction ke hotel. Memang sengaja kami pilih naik bas untuk rasa experience & enjoy the view. Alhamdulillah, orang Sabah baik-baik & peramah. After having rest & solat, petang tu kami berjalan kat shopping mall 1 Borneo, next to the hotel..then riding bus Sepanggar to KK for dinner & jalan-jalan. Singgah di Pasar Filipin, makan seafood & beli ole2. Back to hotel, naik taxi for rm30.





Second day, as promised kami mulakan perjalanan ke Kundasang around 8.30 am~9 am.The famous attraction points---Tagal Fish Spa, Tea farm, Canopy walk at Poring Hot Spring, Dairy farm (sedih tak sempat masuk), Kiram's village & last sekali Kinabalu Park. Believe or not, sepanjang perjalanan saya muntah 6 kali dalam kereta. Seumur hidup, paling teruk pun 2-3 kali je dalam satu perjalanan, sukar nak percaya.haha..Tapi percayalah.

Okay, i share you some pics on my 2nd day  =)

Pekan Nabalu, kat sini ada point untuk ambil gambar berbackground kan puncak gunung. Kebetulan, awan agak tebal masa ni, so nampak sikit je. Percayalah, the moment u see the gunung, mulut tak henti ucap Subhanallah..sebab view nya terlalu cantik,tinggi,besar, amazing!



Tagal Fish Spa, jinak-jinak ikannya..


Rumah panjang kat Tea farm, and Canopy walk di Poring Hot Spring. Mencabar juga lah nak daki bukit. Hairan juga tengok kenapa ada tourist pakai heel jalan kat canopy walk?


Desa Dairy Farm, kami sampai sini around 4.50 pm, tapi pagar dah tutup....kecewa babe.Waktu ni, sejuk sangat dah. Tak sangka kat Malaysia boleh rasa sejuk camni. Seingat saya, masa holiday ke Sydney dulu adalah rasa sejuk macam ini.




Kiram's village..one of tempat menginap yang ada di sini, tapi orang suka datang saja-saja tengok sebab view nya yang cantik & banyak bunga2.

On the third day, we had our island hoping activity in the morning. So start from Mamutik Island--Manukan Island--and last Sapi Island. Among these three, for me Manukan is the best one. Sapi pun cantik but a bit kotor sikit.


1st-Mamutik Island

 
2nd-Manukan Island..Kat sini cantik,bersih, ada cafe.

3rd-Sapi Island 

Siapa-siapa pun yang pernah ke Sabah, cubalah tanya..mesti nak datang sini lagi. Yang penting ikan masin, udang kering & ikan bilis mata biru wajib dibeli.

Total cost per pax
Flight return--rm330
Hotel 3d 2n--rm120
Transport+driver for 1 day + island package --rm200
Tiket2 berjalan+Makan 3 hari --rm150
Shopping -- rm500

 Bila berjalan berdua actually the budget like no different, tak begitu jimat tapi more comfort as you can just make a quick decision for everything.Yang penting, cari kawan travel yang tinggi tahap timbang rasanya & tak cerewet. Alhamdulillah for this great experience, moga sihat tubuh badan, murah rezeki, kita explore ke tempat lain pula. Okay then, babai & good night.

No comments:

Post a Comment