Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Thursday, April 14, 2016

Eat here and there

Assalammualaikum,

Pejam celik nak dekat sebulan eh baru nak update blog. Apa dah jadi dengan janji-janji manis yang dulu. Right now cuaca panas siang & malam, sampaikan naim nak recover demam pun ambil masa seminggu. This month rasanya banyak membuang duit di awal bulan. Haritu macam bersemangat sikit nak berjalan satu tempat before Ramadhan. But since accreditation is coming, lupakan dulu plan bercuti and let's concentrate on work.

Back to the buang duit's story, early month haritu i asked my husband, jom makan seafood. The thing is, siapa yang ajak dia lah yang belanja. So we went to Bagan seafood, Port Klang. Last datang setahun yang lepas. Biasalah, perut lapar terus jadi rambang mata nak pilih menu. Now you know what's the feeling when you want to belanja your family in a big restaurant without knowing the price. Waduhhh...I said to my self, okay this will only happen once in a while. Memang jarang-jarang makan seafood compare to western. Menu kedai seafood ni selalunya dia takde kira masak untuk 2 orang makan, 3 orang makan...takde. The menu comes with the size of small, medium and big. For example spicy crab, i choose small size and the minimum order is 1 kg (around 3 pieces). Same goes to kangkung belacan and telur dadar, all are in small size. And the others were sotong goreng tepung honey & tembikai 1 jug, all cost me rm142 including the wet tissue, teh cina & jeruk betik. Luckily sedap and kenyang. Tak habis pun kami makan berdua, sudahnya bungkus bawa balik & dapat jamu 2-3 orang lagi kat rumah.
 



 There is one of the weekends, i asked husband to go to Mitsui, teman cari beg and kasut. During this time, kami beranikan diri bawa Naim masuk toy shop di Mitsui. Before ni memang tak pernah sebab takut dia minta yang bukan-bukan. My intention was to buy a puzzle set of Fisher Price. Suka betul aku dengan puzzle ni, sebab besar and mudah Naim nak ingat. But unfortunately, payah nak jumpa.The one in the picture was given by my bro in law, beli masa Big bad wolf last year.


So end up, we bought a robot yang ala-ala Tobot for him. Happy juga lah dia. On the way back, i ajak husband dine-in at Restoren Nasi Daging, owned by Chef Norman Musa. I came here two times with emak & bff, just for coffee & fries. Third time, rasa nak ajak husband try the main dishes.


I ordered set nasi daging for 2 pax..nasi daging+acar timun+dalca+daging salai. Then, i added puyuh goreng kunyit & meatball set. First time makan burung, rasa bersalah pulak.haha.



Another good place to try is Restoren Al Jamal, giant Nilai. They serve arabian food and so far i have tried their Kabsah chicken and grilled chicken. Sometimes kena tunggu lama sikit, but then berbaloi lah sebab memang sedap.



 Yang ini bihun sup+meat ball di kedai Sup Berdengung, Nilai 3. Mintaklah apa jenis sup pun, just name it daging, perut, lidah, meatball, bakso.



Other than foods, every month must spend something on bahan ilmiah. I bought a travel book to Tokyo, just to keep me inspire to travel more. Then, english book for me to improve the grammar. Seronok juga bila buat exercise budak sekolah.

 
Datang mood rajin, i made an ABC chart for Naim dengan harapan dia boleh ingat ABC sampai Z. Tapi tak, he just recognized the Thomas and Roy =)


This is my early month's syndrome. And i bet it would be the same for others. Kalau tak makan, kita shopping.Kalau tak shopping, kita makan.Kihkih. Bye!